Arhiepiscopia Tomisului îl apără pe ÎPS Teodosie: „Înaltpreasfinţitul părinte a oferit o soluţie strict duhovnicească”

0
Publicat:

După ce ministrul Familiei şi cel al Justiţiei l-au criticat pe ÎPS Teodosie pentru sfaturile pe care le-a oferit, în timpul unei emisiuni radio, unei enoriaşe abuzate de soţ, Arhiepiscopia Tomisului a sărit în apărarea liderului său.

Sfaturile oferite la emisiunea radio de ÎPS Teodosie i-au adus reproşuri din partea miniştrilor
Sfaturile oferite la emisiunea radio de ÎPS Teodosie i-au adus reproşuri din partea miniştrilor

Astfel, prin purtătorul său de cuvânt, Mircea Cristian Pricop, Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, că ÎPS Teodosie, în calitatea sa de învăţător al comunităţii pe care o păstoreşte, a oferit un sfat duhovnicesc „în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte” şi că a stabili dacă în familie e vorba despre un abuz îi revine justiţiei, nu bisericii.

„Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuţiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învăţător al comunităţii pe care o păstoreşte. În acest sens, potrivit legii canonice, dar şi drepturilor garantate de constituţia ţării, se exprimă faţă de propriii credincioşi în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioşilor săi) precum şi de autonomia faţă de stat şi faţă de celelalte sisteme religioase ori filosofice”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, citat de News.ro.

De asemenea, el a mai precizat că înaltul prelat nu s-a subtituit niciunei instituţii publice, ci a dorit să sublinieze însemnătatea „legământul martiric al căsniciei”.

„Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu şi să îşi păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieţii de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soţului, iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creştinism dintotdeauna şi de către toţi. De aceea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină - lăsând specialiştilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate - ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învăţătură religioasă. Aprecierea unui abuz sau a unei violenţe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească”, a mai precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.

„Dezavuăm interpretările pline de reproş care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate şi oferite cu bună credinţă”, a mai încheiat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite