Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, replică la „sfaturile” ÎPS Teodosie: „O dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie”

0
Publicat:

Afirmaţiile ÎPS Teodosie, arhiepiscopului Tomisului, care le-a sfătuit pe femeile care ajung să fie victime ale violenţei domestice „să-şi poarte crucea” şi să nu se despartă de soţul abuziv pentru că au primit taina cununiei, a stârnit un val de revoltă.

ÎPS Teodosie le îndeamnă pe femeile abuzate să-şi poarte crucea. Foto arhivă
ÎPS Teodosie le îndeamnă pe femeile abuzate să-şi poarte crucea. Foto arhivă

Astfel, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj extrem de critic, în care îl acuză pe prelat că dă „dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”.

„«Sfaturile»  ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”, spune ministrul Justiţiei.

Îndemnul arhiepiscopului Teodosie a venit în contextul în care recent a fost adoptată legea prin care s-a extins programul-pilot de monitorizare electronică tocmai pe fondul creşterii numărului de victime ale violenţei domestice

„Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor”, a mai spus Alina Gorghiu.

De asemenea, ea a catalogat „sfaturile” ÎPS Teodosie drept un „derapaj inacceptabil”, cu atât mai mult cu cât acestea vin din partea unei persoane publice, cu credibilitate, care are rol de formator.

„Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile «trebuie să își ducă crucea» alături de un abuzator și să îndure o căsnicie cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a încheiat Ministrul Justiţiei.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite