ANM: Vom avea o iarnă mai blândă decât e normal, dar nu sunt excluse fenomenele extreme

0
0
Autorităţile speră să nu se mai confrunte cu drumuri blocate la iarnă
Autorităţile speră să nu se mai confrunte cu drumuri blocate la iarnă

Iarnă va fi una mai blândă decât este normal, potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu,. Acesta a prezentat prognoza meteorologică sezonieră pentru intervalul noiembrie-ianuarie şi a precizat că vremea mai călduroasă din timpul iernii nu exclude apariţia unor fenomene extreme în anumite intervale de timp din această perioadă.

"Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că ne aşteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât normală. Iată că acum putem contrazice cu argumente informaţiile apărute în spaţiul public în urmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă din ultimii - ştiu - câţi ani", a declarat, miercuri, directorul ANM, Ion Sandu.

Acesta a precizat că nu este exclusă apariţia în anumite perioade de timp şi în anumite zone a unor fenomene meteo extreme, arătând însă că acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile înainte de a se produce.

"Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărţi se va distribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecărei luni, lucru pe care ştiinţa nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acum nu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă şi mai degrabă una normală", a declarat şeful ANM.

Vremea se va răci progresiv până în 21 noiembrie

Prognoza realizată de meteorologii români pe baza informaţiilor de la Centrul European de Prognoză şi dată publicităţii arată că în luna noiembrie regimul termic va înregistra "valori apropiate" de normele climatologice lunare în majoritatea regiunilor României.

Potrivit ANM, vremea frumoasă de la începutul lunii noiembrie se datorează unui ciclon format în sud-vestul Spaniei care a adus aer cald în Europa şi nu este vreo consecinţă a încălzirii globale, anunţând totodată că temperaturile vor reveni treptat la normalul perioadei până în ziua de 21.

"Prognoza ne arată că vremea se va răci treptat şi că, în jurul datei de 20-21 noiembrie, temperaturile vor ajunge la normalul acestei perioade, ba chiar vor scădea puţin sub această valoare. Trebuie precizat că această încălzire a vremii, aparent neobişnuită, se datorează unui ciclon format în sud-vestul Spaniei, care aduce aer cald deasupra Europei, şi nu este o consecinţă a încălzirii globale", a declarat directorul ANM.

Ce ne aşteaptă în lunile de iarnă

În luna noiembrie, în centrul şi nordul ţării temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru această perioadă. Precipitaţiile pot fi şi ele apropiate de normele climatologice, însă local în vestul, centrul şi nord-vestul ţării pot cădea cantităţi de precipitaţii ceva mai mari.

În decembrie, temperaturile este posibil să fie ceva mai mari decât media lunară multianuală. Precipitaţiile vor fi şi ele apropiate de normal, cu excepţia unor zone din vest şi nord-vest unde cantitatea poate depăşi norma.

Şi în ianuarie 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară, excepţie făcând nordul şi centrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute. Cantităţile de precipitaţii nu depăşesc valorile normale decât, posibil, în vestul şi centrul ţării.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite