Alcoolul de la vârste fragede, o modă ce amenință dezvoltarea tinerilor. „Poate avea efect ireversibil asupra creierului”

0
Publicat:

Tot mai mulți adolescenți români ajung să consume alcool fie pentru a se distra, fie din dorința de a se integra în anumite grupuri. Numai că, avertizează specialiștii, ei nu conștientizează cât de gravă este dependența de alcool, și nici pericolele majore la care se expun.

Alcoolul de la vârste mici pune în pericol dezvoltarea tinerilor FOTO Shutterstock
Alcoolul de la vârste mici pune în pericol dezvoltarea tinerilor FOTO Shutterstock

Dependenţa de alcool este, cu siguranţă, o problemă tot mai serioasă la nivel naţional. De cele mai multe ori, această dependență pornește încă din adolescenţă, când consumul de alcool este un important factor de risc. Specialiştii spun că adolescenții și tinerii nu realizează pericolul la care se expun şi, din dorinţa de a se distra sau de a se integra în anumite grupuri, ajung să consume băuturi alcoolice de la vârste fragede. Conform medicilor, acest lucru este extrem de dăunător.

Minorii care beau alcool se supun unor riscuri uriaşe

Când vine vorba despre vânzarea de băuturi alcoolice, în cele mai multe ţări vom găsi limite de vârstă. Astfel, în cele mai multe state ale lumii, minorii nu au dreptul să achiziţioneze alcool, iar acest lucru nu este întâmplător. Conform specialiştilor, în adolescenţă, corpul tinerilor este în plină dezvoltare şi este foarte vulnerabil la efectele alcoolului. Astfel, consumul de alcool de la o vârstă fragedă poate afecta dezvoltarea normală a creierului, dar şi a organelor vitale.

,,Foarte multe studii au demonstrat că, atunci când vorbim despre minori, consumul de alcool, chiar dacă este în cantităţi mici, poate creşte riscul unei dependenţe. Astfel, de exemplu, dacă vârsta la care s-a consumat alcool prima dată este de 14 ani, riscul de a dezvolta o dependenţă este mult mai mare decât la o persoană la care vârsta de consum iniţial este de 19 ani. Consumul ridicat de alcool de la vârste fragede poate avea un efect ireversibil asupra creierului, perturbând capacitatea de învăţare dar şi memoria tinerilor. Astfel, se poate ajunge şi la probleme psihologice şi creşte probabilitatea ca acel tânăr să abuzeze de alcool tot restul vieţii”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

Consumul de alcool, „metodă” de integrare în societate

De foarte multe ori, tinerii care consumă alcool fac acest lucru pentru a putea fi ,,în pas cu moda”. Astfel, în majoritatea cazurilor este vorba despre nevoia de a aparţine unui grup şi de a ieşi în evidenţă, lucru care se întâmplă şi în cazul fumatului. Cu toate acestea, medicii susţin că tinerii trebuie să fie informaţi şi să realizeze care sunt riscurile la care se expun în momentul în care aleg să consume băuturi alcoolice.

,,De multe ori, consumul de alcool, la fel ca fumatul, sunt lucruri care ţin de socializare. La o ţigară şi un pahar de alcool se discută foarte multe lucruri, iar unii tineri aleg să consume alcool pentru a se integra într-un grup, pentru a putea socializa. Din păcate, chiar dacă pe moment pare un lucru bun, pentru că îi ajută să se distreze, aspectele negative ale consumului de alcool de la vârste fragede sunt mult mai multe decât cele pozitive”, adaugă medicul ieşean.

Totodată, pe lângă modificările fizice care apar în perioada adolescenţei, tinerii sunt supuşi şi unor modificări emoţionale imense. Astfel, este de înţeles de ce alcoolul poate afecta modul în care tinerii îşi controlează şi înţeleg trăirile, stresul, anxietatea sau depresia.

Cum poate fi prevenit consumul de alcool

La nivel mondial, limitele de vârstă variază de la o ţară la alta. Astfel, putem găsi limite cuprinse între 16 şi 25 de ani. Cu toate acestea, de multe ori, tinerii găsesc mijloace prin care să achiziţioneze băuturi alcoolice. Astfel, susţin specialiştii, prevenirea consumului de alcool la minori ar putea fi responsabilitatea părinţilor, a familiei şi a colegilor, întrucât aceste persoane au cea mai mare influenţă asupra adolescenţilor.

,,Familia, colegii şi prietenii sunt câţiva factori foarte importanţi în prevenirea consumului de alcool în rândul tinerilor. Astfel, trebuie ca tinerii să primească o educaţie corespunzătoare, de la vârste fragede, în ceea ce priveşte consumul de alcool. În copilărie, părinţii sunt modelul iar în adolescenţă apare presiunea integrării în societate, iar atunci prietenii şi colegii încep să joace un rol foarte important”, încheie medicul ieşean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite