Consumul de alcool în timpul sau înainte de sarcină poate schimba chipul nou-născutului STUDIU

0
Publicat:

Consumul unui singur pahar mic cu vin pe săptămână cu trei luni înainte de sarcină poate modifica chipul copilului, conform unui nou studiu, relatează The Telegraph.

Unele probleme de sănătate sunt asociate cu consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii.
Unele probleme de sănătate sunt asociate cu consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii.

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată o legătură între un consum redus de alcool în timpul și înaintea sarcinii și modificări la nivelul chipului copilului. 

Cercetătorii atenționează că fața este o „oglindă a sănătății”, iar descoperirea ar putea semnala că unele probleme de sănătate sunt asociate cu consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii. 

De asemenea, s-a stabilit de mult timp legătura dintre consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii și sindromul alcoolic fetal, care determină schimbările la nivelul feței, precum și probleme de dezvoltare mentală și fizică. 

Serviciul Național Medical din Marea Britanie (NHS) susține că nu se știe cât de mult alcool poate tolera în siguranță un făt fiindcă acesta nu poate îl poate procesa complet din pricina ficatului nedezvoltat. Oficialii din domeniul sănătății recomandă femeilor să nu consume deloc alcool în timpul sarcinii pentru a reduce la minimum orice risc. 

Fotografiile a peste 3.000 de copii de nouă ani și aproape 2.500 de copii de 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligență artificială care a găsit 200 de puncte diferite pe chipurile lor, cunoscute sub numele de trăsături. 

Mamele au fost întrebate ce cantitate de alcool au consumat în timpul și înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat și în ce stadiu al sarcinii s-au oprit. 

Femeile care nu au consumat alcool timp de trei luni înainte de a rămâne însărcinate sau în orice moment înainte de nașterea copilului lor au fost comparate cu femeile care au băut înainte de concepție, dar au încetat când au rămas însărcinate, și cu femeile care au băut pe tot parcursul sarcinii. 

Fața este o „oglindă a sănătății”  

Echipa de oameni de știință a constatat că și femeile care au consumat mai puțin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul unei beri de 330 ml sau al unui pahar de vin de 175 ml, în cele trei luni dinaintea sarcinii au născut copii cu chipurile ușor modificate. 

Am descoperit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani", a afirmat Xianjing Liu, autorul principal al studiului. 

 „Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât mai semnificative erau schimbările din punct de vedere statistic”, a mai adăugat Liu. Totodată, algoritmul a indicat faptul că pruncii expuși la alcool în pântecul mamei au fost mai predispuși să aibă un nas ridicat sau scurtat și bărbia proeminentă. 

Modificările erau estompate sau nu puteau fi identificate de sistemul computerizat la copii în vârstă de 13 ani, iar oamenii de știință susțin că nici la vârsta de nouă ani atunci când calculatorul a descoperit diferențe, acestea nu puteau fi sesizate cu ochiul liber. 

Profesorul Gennadi Roshchupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam susține că fața este o „oglindă a sănătății”, fiindcă reflectă bunăstarea generală a unui copil și că acest studiu indică faptul că expunerea la alcool poate duce la probleme mai grave. 

Este important să subliniem că fața reflectă doar starea generală de sănătate", a afirmat el. 

„Așadar, asta înseamnă că împreună cu diferențele faciale s-ar putea să fie și alte efecte ale alcoolului asupra sănătății. Este esențial să subliniem faptul că nu există niciun nivel sigur stabilit al consumului de alcool în timpul sarcinii și este recomandat să nu se mai bea alcool chiar și înainte de concepție pentru a asigura rezultate optime pentru sănătatea mamei și a fetusului în dezvoltare”, a mai adăugat profesorul Gennadi Roshchupkin. 

Constatările sunt publicate în revista Human Reproduction. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite