Consumul excesiv de alcool, o problemă în România. La Iași, urgențele au crescut cu 50% față de anul trecut

0
Publicat:

Aproximativ zece persoane ajung zilnic la urgenţe, la Iași, din cauza consumului excesiv de alcool. Datele statistice arată că această creștere este semnificativă mai ales la vin și tării. 

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Consumul de alcool a devenit o problemă de viață și de moarte la Iași. Urgențele din cauza alcoolului au crescut cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Circa zece persoane ajung zilnic la urgenţe, din cauza consumului excesiv de alcool.

Între patru și zece cazuri de etilism acut pe zi, între cinci și zece cazuri de ciroză hepatică toxică decompensată”, spune Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Potrivit acesteia, cel mai grav caz a fost al unui bărbat de 47 de ani, din mediul rural, pe care l-a găsit preotul, de Bobotează, în stare gravă în casă.

Avea ciroză hepatică, comă hepatică intubat, tratat, dar a decedat după 24 de ore”, adaugă medicul Diana Cimpoeșu.

Sevraj și psihoză etanolică de sărbători

Potrivit specialiștilor, creșterea majoră a avut loc în contextul sărbătorilor de iarnă, care tocmai s-au încheiat. De sărbători, unii ieșeni au abuzat nu doar de mesele bogate, ci și de alcool. Cei care nu au ținut cont de numărul de pahare au ajuns la spital unde au fost salvați în ultimul moment de către medici. Din nefericire, au fost și cazuri unde, în pofida eforturilor specialiștilor, pacienții au decedat.

Foarte multe cazuri de sevraj și psihoză etanolică tratate în urgență și apoi trimise la psihiatrie. Unele, aduse de poliție pentru că au făcut scandal, au distrus și au lovit”, a declarat medicul ieșean Diana Cimpoeșu.

Medicul Diana Cimpoeșu  Sursa foto: Arhiva personală
Medicul Diana Cimpoeșu Sursa foto: Arhiva personală

Alcoolul, prea ieftin

Conform datelor Eurostat, cele mai mici prețuri la alcool sunt în țara noastră. „Românii consumă alcool din obișnuință sau dependență, pentru că, raportat la alte produse alimentare, prețurile la băuturile alcoolice sunt mai mici comparativ cu alte state europene”, ne explică Ciprian Iftimoaei, lector asociat la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Datele Institutului Național de Statistică

Dacă ne uităm la situația anilor trecuți, potrivit Institutului Național de Statistică, consumul mediu de băuturi, pe locuitor, a crescut la toate băuturile.

Creșterea este mare mai ales la alcool și tării (distilate cu 40%), după cum se observă, din datele din 2021 comparativ cu 2020. Situația consumului mediu de băuturi pe locuitor a evoluat astfel: consumul mediu de bere, pe locuitor, a crescut cu 0,3 litri; consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a crescut cu 2,6 litri; consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a crescut cu 1,8 litri; consumul mediu de băuturi nealcoolice a crescut cu 26,4 litri”, a adăugat sociologul Ciprian Iftimoaei.

Ciprian Iftimoaei, sociolog   Sursa foto: Arhiva personală
Ciprian Iftimoaei, sociolog Sursa foto: Arhiva personală

Granița dintre consumator și dependent

Una dintre reacțiile alarmante ale corpului, ce poate fi o caracteristică a alcoolismului, este nevoia fizică și psihică, la începutul fiecărei zile, de a bea.

Persoanele care ajung la un anumit moment al alcoolismului să simtă nevoia de a consuma alcool dimineața... Și simt acest lucru deoarece consideră că nu au curajul sau energia necesară să se reintegreze social în ziua respectivă dacă nu obțin această sedare generată de alcool. Deci, în momentul în care se consumă alcool începând de dimineață, deja vorbim de dependență de alcool”, explică prof. univ. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală Iași.

Călin Scripcaru, medic legist  Sursa foto: Arhiva personală
Călin Scripcaru, medic legist Sursa foto: Arhiva personală

Efectele sunt mult mai grave decât în consumul abuziv de alcool. Și, în general, cu toate metodele terapeutice utilizate, cei cu dependență de alcool sunt mult mai greu de recuperat decât persoanele cu consum abuziv.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite