Abandonul şcolar pune în pericol întreg sistemul de educație. Cum explică psihologii acest fenomen

0
Publicat:

Abandonul școlar rămâne o problemă gravă la nivel național. Chiar dacă numărul elevilor aflați în această situație a înregistrat o scădere semnificativă în ultimul an, suntem departe ca situația renunțării la studii să fie rezolvată.

Abandon şcolar SURSĂ Arhiva Adevărul
Abandon şcolar SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform statisticilor, cea mai afectată de acest fenomen este regiunea Moldovei, unde nivelul de trai este mai scăzut.

Capitala Moldovei, afectată de abandonul şcolar

La Iași, spre exemplu, potrivit unor date furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ), în anul școlar 2022-2023, doar 353 de elevi au fost declaraţi cu abandon şcolar. În anul 2021-2022, situația a fost mai gravă, înregistrându-se 560 de elevi. Conform statisticilor, mediul rural rămâne în continuare foarte vulnerabil, deoarece aproximativ trei pătrimi dintre elevii care abandonează școala provin din această zonă. 

Conform psihologilor, există câteva explicații plauzibile pentru acest fenomen care este resimțit mai ales în regiunea de Nord-Est a țării. Aceștia susțin că problemele financiare și condițiile de trai mai precare pot conduce la aceste decizii. Totodată, în această regiune a țării există cei mai mulți copii care au părinții plecați în străinătate și sunt în grija bunicilor sau în grija altor rude. Specialiștii susțin că aceste persoane nu pot suplini lipsa părinților, iar acei copii riscă să ia decizii greșite.

Știm că în regiunea de nord-est există foarte mulți copii care au părinții plecați în străinătate. Este un fenomen îngrijorător, deoarece elevii sunt lăsați, de multe ori, în grija bunicilor. Bunicii nu mai sunt la fel de energici, la fel de adaptați vremurilor actuale, iar copiii pot fi scăpați foarte ușor de sub supraveghere. Părinții primesc vești doar prin telefon, iar copiii pot spune ce vor, fără să fie verificați. Astfel, unii copii ajung să renunțe la școală din cauza rezultatelor slabe pe care le obțin", a explicat Andreea Coman, psiholog clinician.   

,,Este mai sănătos ca familiile să rămână unite, chiar şi peste hotare"

Conform psihologilor, nu este de mirare că multe familii se destramă în momentul în care unul dintre părinţi pleacă în străinătate. Astfel, specialiştii susţin că cea mai bună decizie ar fi ca familiile să rămână unite, chiar şi peste hotare.

,,Este de înţeles că unii părinţi sunt nevoiţi să plece în străinătate pentru a le asigura un trai mai bun celor rămaşi acasă. Cu toate acestea, cel mai sănătos ar fi ca familiile să trăiască împreună, chiar şi peste hotare. Părinţii trebuie să îşi crească copiii într-un mod sănătos, indiferent de ţara în care se află. Bunicii, unchii sau mătuşile nu vor putea suplini niciodată lipsa părinţilor", a adăugat psihologul clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite