Modificări în minus și pentru Educație în PNRR: ce proiecte nu mai primesc finanțare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost aduse mai multe modificări Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar unele vizează unitățile de învățământ din țară, potrivit unui document transmis de Guvern Comisiei Europene, obținut de G4Media.ro.

 Sală de clasă din Școala nr. 162 din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sală de clasă din Școala nr. 162 din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conform documentului peste 1800 de laboratoare de informatică nu vor mai fi dotate cu tehnologie, din cele 5.200 din lista inițială. De asemenea, în loc de 2.500 de școli în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), acum vor fi cu 330 mai puține, adică 2.170. Totodată, scade cu 10% numărul școlilor ce ar trebui renovate, iar jumătate din microbuzele școlare electrice sunt scoase din discuție. Față de varianta anterioară a proiectului, apar în plus 10.000 de săli de clasă ce vor fi mobilate. 

UPDATE Biroul de presă al Ministerului Educației a revenit cu clarificări. Astfel, se precizeză că au fost cerute ajustări ce pot fi încadrate în două categorii: „ îndreptarea unor greșeli de tip eroare materială, ajustarea unor termene în concordanță cu măsurile din noile legi ale învățământului etc.(...)” și „ modificări de natură obiectivă în cadrul art. 18 și art. 21 din Regulamentul european 241/2021, mai precis ajustarea unor indicatori în conformitate cu aplicarea indicelui privind creșterea prețurilor și în conformitate cu nevoia reală din teritoriu”, arată comunicatul de presă. 

Referitor la reducerile din PNRR se menționează că „ Ministerul Educației a propus exclusiv ajustarea țintelor și jaloanelor care nu au fost atinse în urma apelurilor de proiecte deja lansate și al căror calendar a fost deja extins de mai multe ori”.  

Astfel, în ceea ce privește numărul de laboratare de informatică ce ar trebui dotate, Ministerul Educației susține că „ nevoia locală a fost mai mică decât estimarea inițială”, pentru că au existat „multiple finanțări” în pandemie, pentru „asigurarea necesarului de echipamente IT”. 

De asemenea, Ministerul ducației menționează că „ reducerea țintei pentru înființarea serviciilor complementare de educației timpurie de la 412 la minimum 90” corespunde cu numărul proiectelor depuse (99). 

În ceea ce privește microbuzele școlare electrice, comunicatul susține că a fost propus la început numărul de 3200 de microbuze, însă era vorba de unele ce au capacitate 8+1, iar apoi s-a constat că este nevie mai degrabă de microbuze 16+1, așadar , numărul elevilor ce beneficiază de ele rămâne același, chiar dacă numărul total de autovehicule se injumătățeste. 

Menționăm faptul că, în ultimul an, Ministerul Educației a încercat să identifice surse de finanțare suplimentare pentru a satisface cât mai mult nevoia din teritoriu, astfel încât bugetul inițial de 200 de milioane de euro dedicat acestei ținte a fost mărit cu încă 50 de milioane de euro, plus cofinanțarea consiliilor județene în valoare de peste 7 milioane de euro.”, informează comunicatul de presă. 

Referitor la Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, Ministerul Educației scrie că modificările „ au la bază, pe de o parte, aplicarea indicelui de corecție privind creșterea prețurilor”. De asemenea, oficialii completează că în prima rundă a programului au fost depuse 1409 proiecte, iar în a doua 693 de proiecte, deși a fost prelungit termenul de două ori.  

De altfel , comunicatul precizează că „un singur jalon din PNRR - grantul pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) - trebuie reconsiderat întrucât CNR nu este încadrat cu statut de utilitate publică, așadar nu poate fi beneficiar al acestui tip de finanțare, conform aranjamentelor operaționale aferente jalonului 501”. 

Potrivit surselor citate, Guvernul a trimis, vineri , la Bruxelles, o cerere pentru modificarea  Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. 

Mai puține școli în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) 

Vor fi cu 330 de școli mai puțin din Investiția 4, a componentei de Educație, „sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar”. În loc de 2.500 de școli în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), acum vor fi cu 13,2% mai puține, adică 2.170.  Autorii cererii trimise către Comisia Europeană susțin, potrivit documentului, că nu este destul personal pentru evaluarea aplicațiilor și dau vina pe perioada de grevă a profesorilor, care a durat „aproape o lună”. 

Amânarea celei de-a doua runde a avut mai multe motive. Dar cel mai important se datorează grevei din învățământ care a durat aproximativ o lună (mai-iunie 2023) și care a avut un impact asupra calendarului examenelor și evaluărilor naționale. Astfel, activitatea didactică a fost prelungită pentru recuperarea orelor și lecțiilor didactice, iar personalul implicat în depunerea proiectelor, precum și personalul selectat pentru evaluarea acestora, nu a fost disponibil pentru activitățile planificate conform calendarului de realizare a obiectivului, deci pentru depunerea proiectelor. Prelungirea termenului este necesară, de asemenea, pentru a relansa cel de-al doilea apel în vederea atingerii obiectivului. Ministerul Educației se pregătește să relanseze apelul pentru școlile care nu au reușit să se înscrie, având în vedere criteriile obiective (de exemplu, greva) care au afectat funcționarea echipelor de conducere ale școlilor”, este menționat în document. 

Însă termenul a expirat pe 21 august, iar de atunci nu a fost anunțat un alt termen pentru lista proiectelor finanțate. Termenul până la care ar trebui finalizat proiectul este amânat cu un an, până pe 30 septembrie 2024. 

Mai puține laboratoare de informatică dotate cu echipamente noi 

Vor fi dotate cu aparatură nouă cu aproape 35% mai puține laboratoare de informatică. Astfel, peste 1810 școli din lista inițială de 5200, nu vor mai fi echipate cu laboratoare de informatică.

Ministerul Educației spune  că au rămas doar  3.390 de școli, conform propunerii de la Investiția 9 a Componentei 15, „Asigurarea echipamentelor și resurselor cu tehnologie digitală pentru școli” pentru că față de momentul 2021 când a fost scris PNRR, standardele minimale de dotare aprobate și costurile echipamentelor prevăzute în acestea au crescut cu 34,8%, iar în loc de 18.385 de euro cât era în 2021 estimat costul cu dotarea unui laborator de informatică, acum ar fi 24.783 de euro, scrie Edupedu.

Se înjumătățește numărul microbuzerlor școlare electrice

Din PNRR dispar și jumătate din numărul microbuzelor școlare electrice. Astfel, din cele 3200 de microbuze școlare electrice destinate transportului elevilor din localitățile izolate din zonele rurale, câte erau în PNRR, acum Ministerul Educației a solicitat să mai rămână doar 1.600. Termenul până la care acestea ar fi trebuit achiziționate și folosite era de 30 iunie 2023, dar nu a fost respectat. Aleșii au cerut ca nou termen finalul anului viitor, 31 decembrie 2024.  

O altă modificare în minus ține de suprafața școlară care ar fi trebuit să aibă o renovare structurală pentru asigurarea sustenabilității, acesta a scăzut cu puțin mai mult de 10% (31.596 de m2 din totalul de 300.000 m2). Numărul școlilor verzi care ar fi trebuit să fie construite de la zero a fost redus și el,  suprafața eliminată din PNRR a fost de 4.887 m2 din totalul de 46.400 m2 , scrie sursa menționată. 

10.000 de clase în plus vor fi dotate cu mobilier

În schimb, o modificare în avantajul unităților de învățământ este că școlile care nu au mai mobilat clasele în ultimii 5 ani vor putea participa la acest program, termenul initial permițând participarea doar a  școlilor care nu mai mobilaseră clasele în ultimii 10 ani. 

Proiectul de modificare scris de Ministerul Educației arată că în urma derulării unei analize în septembrie 2022 , datele strânse de inspectoratele școlare au arătat că ar fi fost doar 41.337 de clase care nu mai fuseseră mobilate în ultimii 10 ani, mult sub ținta din program, care prevedea minimum 75.000 de clase dotate cu mobilier. Așa că, Ministerul Educației a solicitat să fie eligibile clasele care nu au mai fost dotate în ultimii 5 ani, astfel că s-au strâns 89.218 clase.

Și în alte domenii au fost cerute modificări legate de PNRR.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite