Totul despre eliberarea antibioticelor în farmacii

0
Publicat:

În contextul în care țara noastră ocupă locul 1 în Europa la consumul de antibiotice pentru că românii le iau, de multe ori, ca pe bomboane, Ministerul Sănătății vine cu o lege prin care încearcă să stopeze fenomenul. Vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România a explicat pentru „Adevărul“ despre ce este vorba și cum ar trebui interpretată legea corect

Eliberarea antibioticelor în farmacii - Foto Shutterstock
Eliberarea antibioticelor în farmacii - Foto Shutterstock

Ordinul Ministerului Sănătății reglementează o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora. Concret, autoritățile au emis un ordin care prevede următoarele: medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe reţete, altele decât prescripţiile gratuite şi compensate, vor fi eliberate la farmacie numai în baza unei prescripţii medicale. Prescripțiile se vor reţine în farmacie. Mai mult, ordinul prevede că la nevoie, în caz de urgență, antibioticele se vor putea elibera fracţionat și doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.

Ce s-a dorit? „În primul rând, limitarea și restricționarea prescrierii și eliberării și, în al doilea rând, o monitorizare a prescrierii și eliberării și obținerea unor date care până acum nu se puteau obține. Pentru că datele se duc la Institutul național de Sănătate Publică, aici sunt analizate, iar pe baza acestei analize se vor putea lua măsuri pentru limitarea în continuare și obținerea unor rezultate mai bune din prescriere a acestor antibiotice“, a declarat, pentru „Adevărul“, Florina Bonifate, vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România.

Cum vom primi antibioticele „la liber“

Însă, de la bun început, trebuie să înțelegem un lucru, atenționează Florina Bonifate. „Antibioticele nu vor fi vândute la liber, așa cum se tot spune. Omul se poate duce să ceară, dar asta nu înseamnă că va și primi. Farmacistul va da antibiotice în regim de urgență doar dacă el consideră că este cu adevărat o urgență“.

Specialistul a spus că informațiile au fost înțelese greșit de către populație: „Există deja farmacii unde oamenii vin și bat cu pumnul în tejghea că ei vor antibiotice. Au impresia că pot cere și pot primi necondiționat. Dar lucrurile nu stau deloc așa. Ei pot primi și un antiinflamator, la o adică, dacă farmacistul consideră că de asta au nevoie. El evaluează o situație și își asumă sau nu prescrierea antibioticului. Pentru că este vorba și despre o asumare a farmacistului aici. El eliberează pe semnătura lui“.

Practica prin care farmacistul oferă antibiotice în regim de urgență nu este o noutate cu care vine acum noua lege.

„Nu este ceva diferit față de ce întâmpla deja. Doar că acum această practică, stipulată în codul deontologic, este reglementată, iar prin asta se dorește a fi ținută mai bine sub control. Vorbim despre o reglementare suplimentară, de un regim special, așa cum este la nivelul întregii lumi, pentru că abuzul de antibiotice este o amenințare la sănătatea publică“, a mai precizat Florina Bonifate.

Ca să primească antibiotice fără rețetă, pacientul va trebui să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă o urgență reală. Exemplu: are un abces dentar și nu se poate prezenta imediat la medic. Apoi, aceste antibiotice se dau doar pentru trei zile de tratament. După aceste trei zile, pacientul trebuie să meargă la un specialist. Trebuie știut și faptul că farmacistul are la dispoziție o listă cu doar anumite antibiotice. Prin urmare, nu poate prescrie orice. Nu în ultimul rând, pacientul va trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a mai cumpărat și din alte farmacii. Ce informații va conține această declarație? Numele, adresa din buletin, seria, numărul și codul numeric personal. „Aceste declarații se vor trimite către Direcția de Sănătate Publică. Aici se va vedea cine a dat declarații false, iar cine o va face va fi pedepsit conform legii“, mai spune Florina Bonifate. „Se merge pe buna-credință a oamenilor“.

Farmacistul, pe de altă parte, are și el obligația să raporteze eliberarea de urgență a acestor medicamente.

Cărui pacient i-a eliberat medicamentul, despre ce medicament este vorba, este raportată inclusiv farmacia respectivă“, mai precizează Florina Bonifate „Toate aceste raportări sunt făcute pe cheltuiala farmaciilor, care au 60 de zile la dispoziție să pună la punct actualizarea softurilor“.

Cum vor fi prescrise antibioticele pe rețetele simple

Ordinul Ministerului Sănătății mai vine cu o prevedere: medicii care nu au contract cu Casa de Sănătate și care eliberează prescripții medicale vor fi obligați să treacă pe acestea informații în plus. Ordinul nu impune un nou formular, ci doar o serie de informaţii necesare a fi completate, precum o serie şi un număr unic generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament.

Medicii trebuie să prescrie într-un anumit fel aceste medicamente, cu serie și număr la rețete și să aibă anumite câmpuri. O rețetă care nu va îndeplini aceste criterii nu va putea fi luată în considerare, iar pacientul ar putea rămâne fără tratament“, a mai declarat Florina Bonifate.

Farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie. Asta înseamnă birocrație în plus, timp pierdut în cabinetul medical, timp pierdut de farmaciști, dar și de pacienți, spune reprezentanta pacienților: „Sistemul informatic de raportare există, noi îl folosim deja însă trebuie actualizat, updatat. Iar asta va trebui să o facă fiecare farmacie în parte. Deja au început problemele. Pe farmaciști nu îi avantajează deloc această reglementare. Sunt proceduri în plus. E birocrație mare, sistemele trebuie puse la punct în 60 de zile“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite