Medicii de familie vor consulta contra cost: „Se propun scăderi greu de suportat”. Ce răspunde CNAS VIDEO

0
Publicat:

Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov transmit că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De la 1 februarie, pacienții ar trebui să plătească pentru serviciile medicale dacă prețurile nu revin la nivelul din ultima parte a anului 2023.

Motivul pentru care am putea plăti consultațiile la medicul de familie de la 1 februarie - Arhiva
Motivul pentru care am putea plăti consultațiile la medicul de familie de la 1 februarie - Arhiva

Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.  

Astăzi, doctorii de familie din București și Ilfov au cerut păstrarea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct. 

CNAS a calculat valoarea pentru punctul per capita la 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară la 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate la 3,3 lei. Tarife mai mici decât cele din ultimul trimestru al lui 2023.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă că se propun scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara. Aceasta a explicat și ce se întâmplă dacă nu va fi prelungit contractul cu CNAS : consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere - internare, reţete compensate, concedii medicale.  

De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a precizat medicul Sandra Alexiu. Luni seară va avea loc o întâlinire a reprezentanţilor asociaţiilor medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov cu omologii lor din ţară pentru ca demersurile pe care le întreprind să fie coordonate. 

La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti - Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a transmis că jumătate dintre medici au drept „primă opțiune” încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, în cazul în care nu se mențin tarifele pentru servicii medicale. Dr. Mihnea Stroe a menționat că vor urma proteste și în țară. 

Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului - cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps", se precizează într-un comunicat al medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov. 

Colegiul Medicilor din România solicită retragerea proiectului CNAS 

Și Colegiul Medicilor din România (CMR) cere retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.  

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia în care se află întreg sistemul medical românesc, în pragul negocierilor propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru data de 18 ianuarie 2024", a transmis CMR într-un memoriu. 

Reprezentanții CMR subliniază importanța medicinei primare în sistemul de sănătate și propune discuții între Cancelaria primului ministru, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, în vederea discutării şi identificării unor soluţii  pentru această problemă. 

Totodată și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) se alătură medicilor de familie din București și Ilfov și Colegiului Medicilor.  

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) sindicat medical naţional, susţine punctele de vedere ale Colegiului Medicilor din România (CMR) şi ale Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la noile măsuri fiscale luate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 faţă de anul trecut”, au transmis reprezentanții CFSMR. 

CNAS anunță negocieri 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că joi, 18 ianuarie, vor începe negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatori.  

Sperăm că vom găsi soluții pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an. Există o emoție în rândul medicilor de familie și al medicilor de ambulatoriu. Cunoaștem nemulțumirile determinate de resursele bugetare limitate. Am făcut apel, conform legislației, la negociere, în așa fel încât să nu punem asigurații în situația de a nu avea acces la servicii medicale", a afirmat luni președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, într-o conferință de presă. 

Acesta a adăugat că bugetul CNAS este „limitat”, dar că îi asigură pe toți că se fac eforturi pentru „garantarea accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate".  

Președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, a transmis și că luna aceasta CNAS va vira către furnizorii de servicii medicale „toate plățile restante pentru servicii medicale din anul 2023". 

Totodată, Cristian Celea a afirmat că  în 2024 sumele ajung până în luna septembrie – octombrie și că "Speranţa este aceeaşi - rectificare bugetară", conform Agerpres. 

La rândul său Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe medicii de familie să ia parte la negocierile organizate de CNAS ca să poată fi găsită o soluție care  să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care le desfăşoară. Ministrul Sănătății a transmis că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, iar eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite