Primele discuții CNAS - medici de familie și din ambulatorii

0
Publicat:

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a avut azi o primă întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie și a celor din ambulatoriu, care sunt nemulțumiți  de proiectul de modificare a contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia, publicate săptămâna trecută în transparenţă decizională. 

Valeria Herdea, noul președinte al CNAS
Valeria Herdea, noul președinte al CNAS

Noul președinte al CNAS, Valeria Herdea, a declarat că va încerca să găsească soluții pentru rezolvarea problemei, după ce medicii de familie au avertizat că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu CNAS.

Valeria Herdea a transmis că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri, potrivit Agerpres.

Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părţile implicate în sistemul de sănătate din România - CNAS, Ministerul Sănătăţii, parteneri instituţionali, alte instituţii publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanţi ai pacienţilor - putem găsi soluţii la problemele acestui sistem atât de complex. Am găsit la CNAS o situaţie complicată, puternic grevată de mişcări de protest în mai multe oraşe din România şi cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credinţă şi înţelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate şi echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienţilor din România la îngrijiri medicale", a declarat noul preşedintele al CNAS, conform unui comunicat de presă.

Medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate au protestat miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS.

Valeria Herdea a fost numită luni în funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, în urma propunerii ministrului Sănătăţii.

Vicepreședintele CNAS, Cristian Georgică Celea, a ținut locul președintelui până luni. Andrei Baciu, fostul președinte al CNAS a fost revocat, la cerere, pe 13 decembrie 2023.

Doctorii de familie cer păstrarea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a subliniat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite