Medicii de familie ar putea suspenda protestele până la vară

0
Publicat:

Conflictul dintre medici și Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a fost rezolvat, ci doar amânat până în vară. Asta după ce medicii de familie și cei din ambulatoriu au obținut, la negocierile cu CNAS, aceleași tarife din anul 2023, dar doar pentru prima jumătate a anului 2024.

Medicii și-au cerut drepturile în stradă. Sursa foto: arhivă
Medicii și-au cerut drepturile în stradă. Sursa foto: arhivă

Medicii de familie și specialiștii din policlinici ar putea renunța temporar la proteste și ar putea lucra în continuare în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta după ce medicii au obținut, la negocierile de joi cu CNAS, aceleași tarife din anul 2023 pentru prima jumătate a anului 2024, a anunțat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, care i-a reprezentat la întâlnire.

Medicii au subliniat însă că așteaptă aprobarea Hotărârii de Guvern cu tarifele decontate ale cabinetelor pentru a renunța la proteste și a semna contractele cu CNAS de la 1 februarie. Ei au precizat că soluția obținută la negocierile de joi, valabilă doar până la 30 iunie 2024, este una temporară și nu se știe ce va fi mai departe: „S-ar putea ca la 1 iulie să fim tot aici. Este doar o amânare a conflictului“, a explicat Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu, care a participat la negocierile de joi.

Ce sume decontează în prezent CNAS

Amintim că principala nemulțumire a medicilor era că CNAS publicase, în transparență decizională, propuneri de tarife decontate cabinetelor mai mici decât în 2023. Practic, medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu primesc lunar din partea CNAS, pentru serviciile medicale oferite pacienților, o anumită sumă de bani. Însă, foarte important de precizat este faptul că această sumă nu reprezintă salariul care îi revine medicului, ci vorbim despre venitul total al cabinetului. Din acești bani, medicul trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, salariile angajaților iar ce rămâne reprezintă salariul său.

Potrivit HotNews, suma medie decontată în prezent de CNAS medicilor de familie se încadrează între 20.000 și 40.000 de lei pe lună. După cum se observă, suma facturată către CNAS nu este una fixă. Ea diferă de la un cabinet la altul în funcție de numărul consultațiilor acordate zilnic, de specialitatea medicului în cazul specialiștilor din ambulatoriu, în funcție de numărul de pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, de zona sau regiunea în care se află cabinetul medical etc. „În, general, un medic de familie poate avea între 1.300-1.500-2.000 de pacienți. Casa de Sănătate decontează factura doar în cazul celor asigurați. Eu, de exemplu, am aproximativ 2.100 de pacienți, dintre care asigurați sunt în jur de 1.500. În decembrie anul trecut, CNAS mi-a decontat 30.000 de lei”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Cristina Barbu, medic de familie în localitatea Cotnari, județul Iași.

Care sunt cheltuielile unui cabinet medical

În ceea ce privește cheltuielile cu întreținerea cabinetelor, acestea pot ajunge la aproximativ 10.000 de lei. În primul rând, vorbim despre salariile asistentului medical, al contabilului, salariul femeii de serviciu, apoi medicul trebuie să plătească chiria pentru cabinet, facturile la apă și căldură, gaze, factura la lumină, telefon și internet. Apoi, într-un cabinet medical, mai ales al unui medic specialist, este nevoie de mentenanță pentru aparatura medicală existentă. Urmează tipizatele și consumabilele. Lista continuă cu taxele și impozitele la stat, cu combustibilul necesar mai ales medicilor navetiști care se deplasează la cabinet cu mașinile personale. Să nu trecem cu vederea situațiile în care la cabinet apar diverse avarii. Atunci e nevoie de intervenția unui instalator, a unui electrician, depanator etc.

Cu cât urmau să scadă sumele decontate

În ceea ce privește medicii de familie, valoarea punctului per capita urma să scadă de la 12 lei, cât era în 2023 la 7,7 lei începând cu februarie 2024. Iar valoarea punctului pe serviciu medical de la 8 lei, la 6,2 lei. Dacă ne referim la medicii specialiști din ambulatoriu, adică cei care activează în policlinici, valoarea punctului pe serviciu medical urma să se reducă de la 4,5 lei cât era în 2023, la 3,3 lei în 2024. De menționat este faptul că, spre deosebire de medicii de familie, specialiștii din ambulatoriu nu primesc bani per capita. Prin urmare, situația lor era și mai dramatică.

Cu câți bani va rămâne în mână medicul

După ce a efectuat toate plățile care țin de cabinet, medicul trage linie și rămâne în mână cu salariul. Potrivit HotNews, în prezent, există medici care la final de lună rămân cu un salariu net în jurul a 5.000-6.000 de lei, alții ajung la 8.000-10.000 de lei, iar cei mai norocoși pot ajunge chiar și la 15.000-20.000 de lei într-o lună. Asta, dacă au mulți pacienți și consultații și facturează un număr mare de servicii către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ce s-ar fi întâmplat dacă medicii ar fi semnat acordul cu Casa de Sănătate? Să luăm exemplul unui medic de familie care primește lunar de la CNAS 20.000 de lei. Dacă din această sumă se scădea 30%, așa cum se preconiza, venitul total al cabinetului ar fi fost de doar 14.000 de lei. Însă cheltuielile, în cel mai fericit caz, rămâneau aceleași. Concluzia: medicul respectiv ar fi rămas cu un salariu de doar 4.000 de lei lunar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite