Cu ce probleme se vor confrunta pacienţii care merg în ambulator sau la medicii de familie de la 1 februarie

0
Publicat:

Medicii de familie din întreaga țară ar putea oferi de la 1 februarie consultații doar contra cost. Mai rău, unii dintre ei ar putea pune chiar lacătul pe ușile cabinetelor. Asta după ce Casa Națională de Sănătate a propus reducerea bugetelor, o decizie despre care experții din Sănătate spun că ar putea băga în colaps aproape întreg sistemul sanitar de stat

CNAS dă lovitura de grație medicilor de familie și celor din ambulator Sursa foto: arhivă
CNAS dă lovitura de grație medicilor de familie și celor din ambulator Sursa foto: arhivă

Criza în care se adâncește sistemul de sănătate din România pare total scăpată de sub control. După ce Guvernul a cedat presiunilor și a deblocat în spitale aproape 8.000 de posturi, acum se confruntă cu o problemă cel puțin la fel de gravă: medicii de familie, dar și cei din ambulator amenință că, de la 1 februarie, fie nu vor mai acorda consultații gratuite, fie își vor închide cu totul cabinetele. Motivul? Aceștia refuză să semneze noi contracte cu Casa Națională de Sănătate în contextul în care bugetul le-a fost drastic redus.

Vor înregistra pierderi uriașe

La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus decontarea unor valori mult mai mici pentru pacienții care se află pe listele medicilor de familie. De asemenea, și serviciile medicale acordate acestora vor fi plătite mai puțin pentru că „nu sunt bani la buget“.

Concret, de la 1 februarie, medicii de familie ar putea primi suma de 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era anul trecut. Pentru serviciile medicale acordate, aceștia vor primi doar 6,2 lei, față de 8 lei cât era alocat în 2023. Practic, bugetul alocat cabinetelor de medicină de familie ar putea scădea față de anul trecut cu aproape 25%.

„Avem 10 zile la dispoziție să trimitem propuneri, să cerem dezbatere publică“, a declarat pentru „Adevărul“ Mihai Mara, medic de familie din județul Cluj.

„Federația Națională a Patronatelor și Uniunea Patronatelor Independente din Medicină de Familie au solicitat dezbatere publică. Joi vor fi consultări și negocieri la CNAS. Deja organizațiile medicilor, organizațiile patronale, asociațiile, dar și Colegiul Medicilor s-au întâlnit, fac front comun și vor veni cu propuneri comune“, a mai precizat medicul.

Care sunt pierderile? „Un medic care, să zicem, are 1.600 de pacienți și 800 de consultații pe lună ar înregistra anul acesta o pierdere de cel puțin 10.000 de lei. Mai exact, dacă anul trecut cabinetul deconta o factură de 37.000 de lei, anul acesta ar putea deconta doar 27.000 de lei. Din acești bani medicul trebuie să plătească salariile angajaților, toate cheltuielile cabinetului, chirie, internet, curent, căldură, apă, dar și toate tipizatele, benzina dacă este nevoie, plus alte taxe și impozite“, a mai explicat dr. Mara.

Care vor fi consecințele?

Vorbim despre pierderi uriașe care ar putea avea cel puțin două mari consecințe cu impact direct asupra pacienților: în timp ce mulți medici de familie vor fi obligați să-și închidă cabinetele, alții vor acorda servicii medicale doar contra cost. Mai mult, dr. Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie, a declarat că „dacă noi nu semnăm acest contract de la 1 februarie, nu mai putem să acordăm absolut nimic: rețete, bilete de trimitere, concedii... în contract cu casa de asigurări“.

Moment în care întregul sistem ar putea intra în colaps. Ce se va întâmpla, mai exact? Este foarte posibil ca pacienții să ia cu asalt cabinetele medicilor care vor încheia, totuși, contract cu Casa și care vor oferi gratuitate. Dar, spune dr. Mara, aceste cabinete nu îi vor putea prelua pe toți. „Mulți vor rămâne în aer, cum s-ar zice, și vor fi consultați tot pe bani.“

Pe de altă parte, există riscul supraaglomerării la camerele de gardă ale spitalelor sau unitățile de primiri urgențe. Acolo unde pacienții beneficiază de consultații gratuite. „Dacă cei de la CNAS nu vor să revină asupra deciziei și nu vom ajunge la valorile de anul trecut cel puțin, nu vom mai putea susține cabinetele. Au crescut taxele și impozitele pe care le plătim pentru stat, au crescut cheltuielile, o parte dintre noi anul trecut am crescut salariile angajaților noștri, o parte am angajat personal suplimentar. Ne-am permis să angajăm persoane pentru curățenie, de exemplu. Și acum, dacă ne scad veniturile, noi ce vom face? Îi vom trimite în șomaj pe acești oameni“, mai explică dr. Mihai Mara.

Medicii din policlinici închid cabinetele

Și medicii care își desfășoară activitatea în ambulatorul policlinicilor ar putea primi bani mai puțini. Pentru serviciile medicale acordate, Casa Națională de Sănătate le-ar putea aloca doar 3,3 lei, față de 4,5 lei cât era anul trecut.

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, a declarat că „diminuarea valorii punctului de la 4,5 la 3,3 lei, coroborată cu toate creșterile de fiscalitate, cu creșterile de prețuri, duce la o reducere a veniturilor unui medic cu peste 40%, se apropie de 50%, depinde de specialitate, depinde de localitate“.

Cosmin Alexandrescu a precizat că, dacă problema nu va fi rezolvată și nu se va reuși o echilibrare a valorii punctului, medicii nu vor mai semna acte adiționale cu Casa de Sănătate și se vor închide cabinetele. „Au actul adițional până la 31 ianuarie. L-am semnat la sfârșitul lunii decembrie, când nu se știa despre această scădere a valorii punctului“, a spus acesta.

Medicii de familie și cei din ambulator anunță proteste în stradă. „Joi dimineață, între orele 9.00 și 11.00, ieșim în stradă, în fața Casei de Sănătate din Cluj, și sperăm să fim auziți. Vor fi și cei din ambulator cu noi, căci suntem în aceeași oală“, a mai spus medicul de familie Mihai Mara.

Cu ce promisiuni vine ministrul Rafila

În timp ce Sănătatea din România fierbe la foc mocnit, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îndeamnă la calm, la negocieri și bună-credință. Acesta a afirmat, luni, că „valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, urmând ca eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară“.

„Mesajul pentru ei este să participe cu bună-credinţă la negocierile organizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite