Sfaturi pentru calmarea durerilor de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape jumătate din angajaţii români suferă cel puţin o dată pe an din cauza durerilor de spate FOTO: Shutterstock
Aproape jumătate din angajaţii români suferă cel puţin o dată pe an din cauza durerilor de spate FOTO: Shutterstock

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 70% şi 85% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă un episod dureros mai lung de 5 zile. Astfel, durerea de spate (lombalgia) reprezintă a doua cauză de prezentare la medic, după răceală şi gripă.

Durerea de spate se asociază cu scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate şi cu limitarea activităţilor zilnice. În stadiu cronic, durerea de spate poate duce la dizabilitate şi pierderea capacităţii de muncă.

În ţara noastră, durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate raportate în rândul persoanelor active.

Aproximativ 42% dintre angajaţii români suferă cel puţin o dată pe an din cauza durerii de spate.

Aceasta se află printre cele mai ridicate proporţii din ţările europene.
 

Sedentarismul, factorul numărul 1 în apariţia durerilor de spate 

Numărul persoanelor care suferă din cauza durerii de spate este în continuă creştere în ultimii 20 de ani, mai ales în ţările industrializate şi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

Este interesant de remarcat faptul că, deşi nivelul de muncă fizică a scăzut în ultimele decenii, numărul cazurilor de lombalgie a crescut semnificativ. Astfel s-a ajuns la concluzia că sedentarismul este una dintre principalele cauze ale apariţiei durerilor de spate.

Dacă în trecut cei care sufereau dureri de spate erau în principal oameni cu meserii ce presupun suprasolicitare fizică, în prezent majoritatea celor care acuză dureri de spate lucrează mult timp la birou, sunt persoane afectate de stres şi de sedentarism.

O nouă abordare în tratamentul durerilor de spate 

Ghidurile europene de tratament prevăd o nouă abordare a durerii de spate ce presupune tratamentul conservator. În lipsa unei boli grave ca şi cauză de lombalgie (traumatism, afectare neurologică, durere constantă non-mecanică, cancer), strategia conservatoare presupune administrarea unui tratament local şi general, ce are următoarele obiective:

  •     reducerea durerii şi a inflamaţiei,
  •     redobândirea mobilităţii,
  •     menţinerea pacientului în activitate.

Sfaturi pentru calmarea durerii de spate

În primul rând, consultă medicul! Durerea acută de spate necesită un consult medical de specialitate pentru a exclude o posibilă cauză gravă şi pentru a beneficia de o terapie corectă şi precoce.

Apoi, este indicat să eviţi repausul la pat! Potrivit ghidurilor terapeutice recente, repausul la pat nu este recomandat ca şi tratament, dimpotrivă, studiile au arătat că imobilizarea în pat se asociază cu o recuperare slabă şi prelungită.

Pacienţii sunt încurajaţi să îşi continue activitatea zilnică, inclusiv serviciul. În schimb, nu li se recomandă efort fizic, gimnastică medicală, masaj – în faza acută a bolii.

Utilizează terapia prin căldură

Medicii recomandă aplicarea locală a unei creme încălzitoare cu triplă acţiune: analgezic, revulsiv, anestezic. Aceasta acţionează exact la nivelul spatelui având dublu efect: reduce rapid durerea şi redă mobilitatea.

Crema încălzitoare poate fi utilizată cu succes în caz de: lombosciatică, durere şi rigiditate musculară, fibromiozită, durere post-luxaţie, dureri reumatice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite