Semne care indică epuizarea termică și pot duce la deces. Cine se află în zona de risc pe caniculă

0
Publicat:

Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice. Dr. Tudor Ciuhodaru ne învață ce trebuie să facem pentru a nu ajunge într-o astfel de situație periculoasă, care poate evolua spre deces.

Căldura excesivă, un pericol pentru organism FOTO Shutterstock
Căldura excesivă, un pericol pentru organism FOTO Shutterstock

Medicul atrage atenția că nedecelată şi netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne. Primele sunt cele neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de „găină”). De asemenea, acestea sunt însoțite și de cele cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat”, arată specialistul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Pentru a evita o astfel de situație, dr. Ciuhodaru dă câteva sfaturi. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (Nu alcool!), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (Nu aplicaţi alcool pe piele !), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

Ce trebuie să faceți

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale dimineţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

De asemenea, dacă apar crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică, medicul spune că primul lucru care trebuie făcute este repausul într-un spaţiu umbrit şi răcoros, urmat de consumul de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt. Totodată, esențială este și scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează: sunaţi la 112! sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, a subliniat medicul. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite