Alimente de care nu trebuie să ne atingem pe caniculă: ne transformă într-o potențială victimă a căldurii

0
Publicat:

Alimentația corectă și hidratarea ne fac să trecem mai ușor peste episoadele de vreme deosebit de caldă. Există câteva alimente și băuturi de care însă nu trebuie să ne atingem. Acestea contribuie la pierderea lichidelor din organism și ne transformă într-o posibilă victimă a căldurii.

Produsele bogate în grăsimi, interzise pe caniculă FOTO Shutterstock
Produsele bogate în grăsimi, interzise pe caniculă FOTO Shutterstock

Conform medicului Tudor Ciuhodaru, când afară este foarte cald trebuie să fim atenți la alimentele și băuturile pe care loe consumăm.

"Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice. De asemenea, trebuie evitate alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) –pentru că vă deshidratează si vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei", avertizează specialistul.

În acelaşi timp, când temperaturile de afară sunt crescute, este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic şi obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără nucile, carnea, ouăle şi chiar seminţele şi cerealele integrale. Restricţie trebuie să se impună şi la alimentele cu un mare conţinut de zahăr şi sodiu, care îngreunează absorbţia nutrienţilor în organism. 

Ce e indicat să bem

Băuturile cu adevarat răcoritoare sunt şi ele de mare valoare pe căldură. Sunt recomandate apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă, ceaiul de mentă (ajută şi la ameliorarea problemelor gastrointestinale uşoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lămâie. O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheaţă sau îngheţata nu sunt cea mai bună soluţie de răcorire. Senzaţia de rece e doar în gură, însă stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal.

Zarzavaturile care trebuie puse pe masă

 La polul opus, alimentele cu efect răcoritor, care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopidă, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi nu în ultimul rând fructele proaspete de sezon (în special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi îmbunătăţit prin adăugarea unor ingrediente la fel de proaspete şi răcoroase cum sunt lămâia, busuiocul, pătrunjelul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite