Cinci semne care arată că creierul tău îmbătrânește mai repede decât corpul

0
Publicat:

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale îmbătrânirii este declinul cognitiv. Conform cercetărilor, abilitățile de înțelegere, memoria și raționamentul pot începe să regreseze odată ce ai ajuns la mijlocul vieții, respectiv 45 de ani.

Semne că creierul tău îmbătrânește mai repede decât corpul FOTO Shutterstock
Semne că creierul tău îmbătrânește mai repede decât corpul FOTO Shutterstock

Deși este firesc un anumit declin cognitiv odată cu îmbătrânirea, există anumite semnale de alarmă la care ar trebui să fim atenți, dacă declinul cognitiv apare prea repede sau mult mai devreme decât ar fi normal, spune Mike Bohl, membru al Consiliului de experți medicali.

Dr. Bohl împărtășește cinci semnale de alarmă care arată că creierul îmbătrânește mai repede decât corpul, astfel încât să știi exact la ce să fii atent.

Pe măsură ce îmbătrânești, anumite părți ale creierului se micșorează, pot exista mai puține conexiuni între celulele creierului, iar alte probleme - cum ar fi boala microvasculară sau o altă boală a funcției cognitive - se fac cunoscute încet”, spune Dr. Bohl. „Cu toate acestea, dacă declinul cognitiv apare prea devreme, prea repede sau într-un grad mai mare decât ar fi de așteptat, ar putea însemna că există o problemă de bază care ar trebui abordată. În aceste cazuri, este important să vorbiți cu un furnizor de servicii medicale pentru a vedea ce se întâmplă. Răspunsul ar putea unul simplu, precum corectarea unei deficiențe de nutrienți sau ar putea însemna să ne dăm seama cum să gestionăm o altă afecțiune”, citează Eat this!

Cinci semnale care îți arată că creierul îmbătrânește prea repede

  • 1. Îți pierzi simțul echilibrului

Cercetările arată că echilibrul începe să se diminueze odată ce ajungi la jumătatea vieții, în jurul vârstei de 50 de ani. Dr. Bohl spune că asta se poate datora reducerii masei musculare. (Aceasta, desigur, ar putea fi stimulată prin antrenament de forță.) Dar pierderea simțului echilibrului ar putea fi, de asemenea, un semnal de alarmă că altceva se întâmplă în creierul tău.

  • 2. Probleme cu mișcarea și pierderea simțul coordonării

Un alt semnal de alarmă este atunci când apar probleme cu mișcarea și pierderea simțului coordonării. Fii atent la capacitatea de a avea control asupra propriilor mișcări sau de a efectua „mișcări fine”. Unele dintre primele semnale de alarmă tipice ale demenței includ probleme de coordonare și recunoaștere, dezorientare, probleme de memorie și un declin al abilităților de comunicare.

  • 3. Uiți cuvinte și/sau te confruntați cu pierderi de memorie

Dr. Bohl dezvăluie că este normal să uiți câteva cuvinte din când în când. Cu toate acestea, dacă simți că acest lucru se întâmplă mai frecvent decât ar trebui, organismul tău ar putea să-ți spună că ceva nu este în regulă. În plus, este, de asemenea, obișnuit să uiți din când în când unele lucruri din trecut. Dar Dr. Bohl adaugă: „Dar dacă vă dați seama că vă pierdeți memoria pe termen lung sau că sunteți incapabil să vă formați amintiri pe termen scurt, ar putea însemna că ceva se întâmplă cu creierul dumneavoastră.”

  • 4. Îți este greu să faci sarcinile zilnice

Tuturor le este greu să se motiveze să facă sarcini și să le termine. Dar dacă sarcini precum completarea impozitelor, completarea carnetului de cecuri sau plata facturilor par mai laborioase și mai dificile decât în mod normal, este un lucru de luat în seamă.

  • 5. Te confrunți cu schimbări de dispoziție

Dr. Bohl subliniază: „O altă funcție importantă a creierului este de a experimenta și de a vă regla starea de spirit”. Viața, în general, poate aduce schimbări de dispoziție. Fii foarte atenți dacă experimentezi brusc schimbări în modul în care te simțiți și acționezi. Modificările inexplicabile ale dispoziției pot fi un semn revelator că trebuie să vorbești cu un medic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite