Semne care îți arată că trebuie să faci sex mai des. Cum te afectează fizic și psihic lipsa sexului

0
Publicat:

Fie că nu ai un partener, fie că ești implicat într-o relație și a intervenit rutina, sunt câteva semnale de alarmă pe care corpul și mintea le trag pentru a te atenționa că trebuie să ai o activitate sexuală regulată.

Activitatea sexuală regulată este foarte importantă FOTO Shutterstock
Activitatea sexuală regulată este foarte importantă FOTO Shutterstock

Sexul este foarte important într-o relație, poate întări legătura emoțională dintre parteneri și poate crea un sentiment de intimitate și conectare profundă.

Din diverse motive – fie că intervine rutina în cuplu, după mai mulți ani de relație, fie că apar perioade grele și stresante – frecvența raporturilor sexuale poate să scadă simțitor. Sau pot apărea perioade lungi în care sexul să lipsească total.

Și, chiar dacă nu recunoaștem deschis că ne lipsește activitatea sexuală, există o mulțime de schimbări pe care le vom experimenta. De fapt, sunt semnalele de alarmă trase de propriul nostru corp.

Iată care sunt semnele care arată că trebuie să faci sex mai des

1.    Schimbări de dispoziție

Starea ta de spirit fluctuează rapid, iar asta deoarece lipsa sexului provoacă schimbări de dispoziție. Treci de la plâns la râs, dar, cel mai adesea, ești morocănos, iritabil și pus pe ceartă, potrivit thehealthsite.com.

2.    Tristețe sau depresie

În timpul sexului se eliberează endorfine, seretonină (hormonul fericirii), oxitocină (hormonul iubirii), care au un efect relaxant și reduc stresul. Sexul poate fi o modalitate plăcută de a scăpa de tensiunea cotidiană și de a te relaxa împreună cu partenerul. „În timpul orgasmului, corpul eliberează oxitocină și îți dă o senzație de euforie. Această substanță chimică este, de asemenea, legată de scăderea sentimentelor de stres sau anxietate”, explică Gail Saltz, profesor de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine, citat de health.com. Când nu faci sex de ceva vreme, corpul tău poate înceta să producă cantitatea obișnuită de substanțe chimice din categoria de mai sus. Acest lucru ar putea afecta sănătatea ta mintală, făcându-te să te simți mai anxios sau stresat, potrivit health.com. De aceea, lipsa sexului poate duce la tristețe și chiar depresie.

3. Scăderea libidoului

Potrivit dr. Christine Greves, obsterician din Florida, o perioadă de abstinență poate duce la scăderea dorinței sexuale și poate afecta senzația de excitare spontană. „Însă lipsa sexului nu va face apetitul sexual să dispară de tot. Odată ce revii în acțiune, probabil că vei începe să simți cum libidoul crește, spune aceasta", citată de health.com.

4.    Dureri și afecțiuni diverse

Sexul poate fi un remediu eficient pentru dureri, cum ar fi crampele menstruale, durerile musculare sau durerile de cap“, spune sexologul Rebecca Alvarez Story.

5.    Creșterea nivelului de stres

Poate că sexul este ultimul lucru la care te gândești atunci când ești stresat, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a te elibera de stres. De fapt, este un cerc vicios: cu cât ești mai stresat, cu atât mai rar faci sex și, pe măsură ce numărul de raporturi sexual scade, crește stresul. „Orgasmul are capacitatea de a detensiona corpul și a reduce nivelul de stres“, mai spune sexologul Rebecca Alvarez Story.

6. Disconfort și uscăciune vaginală

Lipsa sexului aduce o serie de schimbări în corpul unei femei, contribuind și la apariția uscăciunii vaginale. În timpul activității sexuale, fluxul sanguin către zona genitală se intensifică, ceea ce contribuie la producția de secreții vaginale și menținerea hidratării vaginale. Dacă o femeie este inactivă sexual pentru o perioadă mai lungă, apare uscăciunea vaginală, care poate provoca disconfort și poate afecta plăcerea sexuală. Aceasta poate duce la senzații de iritație, arsură, mâncărime, durere și sângerare în timpul actului sexual.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite