Rafila: Un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă la domiciliu pastile de iod

0
0

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit, vineri, la Bistriţa, despre distribuţia pastilelor de iod către populaţie, precizând că, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu.

Ministrul Sănătății recomandă cetățenilor să aibă acasă pastile de iod, Foto: Gov.ro
Ministrul Sănătății recomandă cetățenilor să aibă acasă pastile de iod, Foto: Gov.ro

Potrivit oficialului, ar fi de preferat să nu apară o nouă criză, cea a distribuţiei acestor pastile de iod, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai afirmat că aşteaptă statistica pentru luna septembrie cu numărul celor care au ridicat pastilele de iod.

Pentru luna august, interesul pentru această substanţă, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziţia populaţiei, este ceva mai mare”, a arătat sursa citată, informează News.ro.

Ministrul Alexandru Rafila a continuat: „Să vedem dacă, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”.

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear.

Potrivit ministrului Sănătății, doar 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie. În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile.

Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a spus ministrul Sănătății în urmă cu câteva zile.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite