Distributia pastilelor de iod: câți români au luat rețeta de la medicul de familie

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a furizat câteva cifre legate de campania de distribuție a pastilelor de iod.

Ministrul Alexandru Rafila a făcut apel la populație să-și ridice pastilele de iod
Ministrul Alexandru Rafila a făcut apel la populație să-și ridice pastilele de iod

El a spus că, în luna iulie, doar 1.200 de persoane au mers la medicii de familie pentru a ridica rețeta necesară.

"După un debut anevoios al acestei campanii, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obțină prescripții. În luna august avem 230.000, deci o creştere importantă, dar dacă comparăm cu cele 7 milioane eligibile este puţin”, a declarat Alexandru Rafila pentru Antena 3.

Potrivit acestuia, afirmațiile oficiale pe care le-a făcut în legătură cu această campanie nu au avut intenția de a crea panică, ci de a-i face pe oameni să aibă un comportament responsabil față de sănătatea lor.

”Mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu să o utilizezi doar în cazul posibil nu probabil. Ştiţi că există o diferența între posibil şi probabil”, a mai spus ministrul.

Oficialul a adăugat: ”Nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medic pentru diferite tipuri de afecțiuni să solicite odată cu rețeta obișnuită şi o prescripţie pentru iodura de potasiu pentru ei si pentru membrii familiilor lor care sunt eligibili".

Rafila a mai spus că la nivelul Guvernului nu s-au purtat discuții cu privire la posibilitatea unui eveniment nuclear.

Distribuția pastilelor de iodură de potasiu de 65 de miligraem a început în România la finalul lunii iunie. Pentru a intra în posesia lor, pacienții între 18 și 45 de ani trebuie să obțină de la medicul de familie o prescripție medicală, pe baza căreia pastilele vor fi eliberate din farmacii.

Ghidul de informare publicat de autorități prevede că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear. Autorităţile îi vor informa pe cetăţeni prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.

Comprimatele cu iod au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate – echivalentul a 100 de miligrame de iod, în timp ce pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat – echivalentul a 50 de miligrame de iod. Recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi 3 ani este de o jumătate de comprimat – echivalent cu 25 de miligrame de iod; iar la nou-născut, un sfert de comprimat – echivalent cu 12,5 miligrame de iod.

Ghidul mai prevede că, pentru a fi eficiente în blocarea absorbţiei radioactive, comprimatele trebuie luate cât mai curând după expunerea la radiaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite