Interes scăzut, la sate, pentru pastilele de iod. Reacţia oamenilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Avertismentul ministrului Sănătăţii, care le-a transmis celor sub 40 de ani să se aprovizioneze cu pastile de iod, în baza unor reţete medicale, nu prezintă niciun interes la sate. Oamenii nu vor să audă nici în ruptul capului de aceste medicamente. Pe de altă parte, distribuţia pastilelor de iod nu este deloc simplă în mediul rural.

La Pietroasele, în judeţul Buzău, subiectul despre administrarea pastilei împotriva radiaţiilor a devenit temă de aprige dezbateri în locurile frecventate de tineret, adică prin agenţiile de pariuri sau la frizeria din centrul comunei.  

„Părerile sunt împărţite, dar mulţi zic că nu au încredere în toate zvonurile care au circulat despre pastilele acestea. Clienţii mei numai despre fotbal, iod şi radiaţii vorbesc acum, de câteva zile”, spune frizerul din Pietroasele.

Cei mai mulţi dintre tinerii de la ţară ştiu că pastila de iodură de potasiu trebuie musai luată dacă ai mai puţin de 40 de ani. 

Doar atât, căci despre proprietăţile ei, când şi ce se întâmplă dacă nu este administrată doza de iodură, nu se ştie mai nimic. Tocmai lipsa informaţiilor minime îi face pe mulţi să ignore avertismentul autorităţilor. 

„Nu voi lua nicio pilulă, pentru că nu ştiu nimic despre efectele ei. Deci, nici nu vreau să aud şi nici nu mă interesează. În acest moment nu am informaţiile necesare şi deocamdată exclud să iau aşa ceva”, spune un tânăr din Pietroasele.

buzauiodura

Foto I.B. 

Mult mai interesaţi de subiect par a fi cei trecuţi de 40 de ani, adică cei cărora nu li se adresează acest program de prevenţie în caz de explozie nucleară. 

Subiectul legat de pilula de iodură de potasiu este intens dezbătut de această categorie de persoane, mai ales atunci când se întâlnesc la cârciumă. Pe aceştia îi macină însă altceva, anume de ce nu beneficiază şi bătrânii de leacul împotriva eventualelor emisii de radiaţii.

„Cel care are până la 40 de ani ia iod şi după 40, nu. Păi, nu e corect. Pastilele astea, zice că în caz de război, cumva, te ajută să scapi de radiaţii, ca la Cernobîl. Cică să rămână ăia tineri şi să scape de bătrâni”, este de părere un bătrân din Breaza, comună de lângă Pietroasele.

Interesul scăzut al persoanelor de la ţară pentru pastila de iod se reflectă în cererile aproape inexistente la farmacii. Singura farmacie din comuna Breaza nu a primit nici măcar o doză. 

„Trebuie distribuită de către farmacii prin intermediul medicilor de familie care să dea o reţetă cu care pacientul să vină la farmacie, apoi noi să eliberăm această iodură de potasiu. Dar, deocamdată nu ştim nimic, nu ni s-a comunicat nimic, nu există la noi în unitate”, declară Laurenţiu Clondireanu, farmacist în Breaza.
buzauiodura

Foto I.B. 

Farmaciştii spun că, şi dacă ar da lumea năvală să ceară pastilele de iodură de potasiu, tot nu ar avea de unde să le ofere, deoarece lista unităţilor farmaceutice alese să distribuie medicamentul este foarte scurtă.

”Din păcate, sunt foarte multe farmacii în ţară care nu au primit drept de a distribui iodură de potasiu în condiţiile în care sunt singure pe zonă. Sunt câteva firme alese pe criterii pe care noi nu le ştim”, susţine Paul Negoiţă, proprietarul unui lanţ de farmacii din judeţul Buzău.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis recent că sunt 2.500 de farmacii în toată ţara în care se găsesc pastilele de iodură de potasiu, pe care oamenii le pot ridica gratuit, pe baza reţetei. 

„Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru pastilele de iodură de potasiu”, a transmis ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite