Proceduri FIV indicate cuplurilor care nu pot obține o sarcină în mod natural
Fertilizarea in vitro (FIV) este soluția optimă pentru foarte multe dintre cuplurile care au probleme de fertilitate.

De regulă, este recomandată atunci când sarcina nu s-a putut obține în mod natural după cel puțin 12 luni de contacte sexuale neprotejate sau după șase luni, dacă partenera are peste 35 de ani, și când alte tratamente pentru infertilitate, cum ar fi stimularea ovariană sau inseminarea artificială, nu au avut efectul scontat.
Fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere umană asistată medical complexă, ce implică recoltarea și fertilizarea într-un laborator a ovulelor și implantarea ulterioară a embrionilor astfel obținuți direct în uterul femeii. Tehnica necesită timp și trebuie urmate mai multe etape clar definite.
De altfel, în funcție de caz, de particularitățile cuplului și numai după un set complet de analize și investigații specifice, medicul specializat în reproducere umană asistată medical poate alege între mai multe tipuri de proceduri FIV. Acesta va decide care este cea mai potrivită procedură pentru pacienta care suferă de infertilitate, alegând între fertilizarea in vitro pe ciclu natural, cu stimulare ovariană, cu embrioni criogenați, cu transfer electiv de embrion unic, cu ovule sau spermatozoizi donați sau cu injecție intra-citoplasmatică.
Procedura FIV pe ciclu natural nu implică tratament hormonal pentru realizarea fertilizării ca în cazul FIV cu stimulare ovariană, când tratamentul are rol în stimularea ovarelor pentru a produce mai multe ovule și a împiedica ovulația spontană.
O altă procedură FIV, adresată însă doar femeilor care au trecut printr-un ciclu de fertilizare in vitro în urma căruia au rezultat embrioni cu potențial de a fi utilizați la o nouă procedură, este cea cu embrioni criogenați. Avantajul acestei proceduri este că se poate face la câteva luni și chiar la câțiva ani distanță de la primul ciclu de fertilizare.
Atunci când se dorește evitarea unei sarcini multiple, se poate apela la FIV cu transfer electiv de embrion unic, chiar dacă partenera are mai mulți embrioni obținuți prin FIV. Decizia va fi luată numai după o discuție cu medicul specialist.
De asemenea, procedura FIV se poate realiza cu ovule sau cu spermatozoizi donați. În cazul femeilor, tehnica este recomandată atunci când ovarele nu produc suficiente ovule pentru ca fertilizarea in vitro să fie posibilă, dar și atunci când ovarele au fost îndepărtate chirurgical. La FIV cu spermatozoizi donați se apelează atunci când spermatozoizii nu pot fi recoltați nici în mod natural, nici chirurgical. Această procedură nu diferă de cea convențională, singura diferență fiind proveniența mostrelor de spermă și faptul că sunt criogenate.
O rată mare de succes o are și procedura FIV cu injecție intra-citoplasmatică, în care ovocitul este injectat direct cu un singur spermatozoid. O astfel de procedură se recomandă în special atunci când spermograma indică o problemă de fertilitate masculină (azoospermie, oligospermie, formă sau mobilitate anormală a spermatozoizilor).
Centrul de fertilizare in vitro SANADOR vine în sprijinul cuplurilor cu probleme de fertilitate cu servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de excelență. Astfel, partenerii vor beneficia de sfaturi și ajutor medical din partea unei echipe de specialiști empatici și bine instruiți. Centrul FIV SANADOR funcționează atât în regim ambulatoriu, cât și de spitalizare de zi și dispune de cele mai moderne echipamente pentru reproducere umană asistată medical disponibile în acest moment în lume, astfel încât visul cuplurilor infertile de a avea un copil să devină realitate.