Președintele Societății Române de Terapie Intensivă: „Menirea noastră e să tratăm pacientul în așa fel încât mâine să poată părăsi spitalul”

0
Publicat:

Dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, a subliniat, în cadrul unei intervenții la Digi24, importanța tratării pacienților în așa fel încât aceștia să poată părăsi spitalul într-o stare cât mai bună posibilă, adăugând lipsa noțiunii de abandon al pacientului în legislația românească. 

Ce este Noradrenalina, medicamentul din centrul anchetelor de la Spitalul Pantelimon - Foto Inquam
Ce este Noradrenalina, medicamentul din centrul anchetelor de la Spitalul Pantelimon - Foto Inquam

„În toată cariera mea de medic și profesor, tuturor rezidenților și colegilor mei le-am subliniat că menirea noastră e să tratăm pacientul în așa fel încât mâine să poată părăsi spitalul. Nu există în legislația românească noțiunea de abandon al pacientului.”, a declarat președintele Societății Române de Terapie Intensivă, Dr. Șerban Bubenek, potrivit Digi24.

Dr. Șerban Bubenek a explicat ce este și cum se administrează noradrenalina, medicamentul implicat în decesele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, anchetate de Corpul de Control. 

Tratamentul este utilizat pentru a menține tensiunea arterială a pacienților în limite normale. Dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, a detaliat procedura de administrare a acestui medicament și aspectele la care trebuie să fie atenți medicii. 

Noradrenalina e secretată în mod normal în fiecare secundă de glanda suprarenală în corpul fiecărui om și e secretată în cantități mai mari în orice stare de stres. Substanța sintetică noradrenalină e fololsită cu precădere în stările de șoc de orice fel cu vasodilatație, hipotensiune, în insuficiența cardiacă predominant dreapta, iar scopul administrării e acela de a restabili tensiunea arterială, cu rolul de a menține presiunea de perfuzie organelor vitale. Ea e livrată de obicei în fiole de 1 sau 2 mg, sub diverse forme farmaceutice. Nu se administrează niciodată ca atare, o fiolă deodată unui pacient, ci se diluează. În fiecare spital trebuie să existe un protocol instituțional. De exemplu,1 mg se dizolvă în 50 mg de ser fiziologic într-o seringă de 50 ml și se pune în injectomat, iar medicul stabilește doza între 10 nanograme pe kg/corp pe minut și 1000 nanograme.”, a afirmat medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, la Digi 24. 

Doza de noradrenalină este stabilită de medic în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Este important ca medicii să monitorizeze atent efectele administrării noradrenalinei și să fie conștienți de posibilele efecte adverse, a mai spus dr. Șerban Bubenek. 

Acest medicament se admininistrează pe o perioadă lungă de timp. Se administrează chiar și zile, săptămâni, atunci când e nevoie. Medicul e obligat să monitorizeze efectele pe care scontează să le obțină, dar trebuie să surprindă și apariția unor posibile efecte negative, cum ar fi cele cardiovasculare sau efecte negative asupra funcției renale sau pe circulația pulmonară, cu apariția hipertensiunii pulmonare severe, de asemenea, inexistența efectului scontat, care poate apărea în ciuda escaladării dozelor.”, a adăugat medicul.

Patru anchete sunt în curs după moartea a 17 pacienți din secția ATI: una penală la Parchetul Tribunalului București, una internă la Spitalul Pantelimon, o investigație a Colegiului Medicilor și o verificare a Corpului de Control al ministrului Sănătății.  Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze de zece ori mai mici decât era necesar. Directorul de îngrijiri l-a informat pe manager în scris despre aceste aspecte. O asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon a ridicat suspiciuni cu privire la aceste decese.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite