Morți suspecte la Spitalul Sfântul Pantelimon. Rafila trimite Corpul de Control, dar pune la îndoială acuzațiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că va trimite Corpul de Control să verifice informațiile privind un presupus val de decese suspecte la secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Sectorul 2 al Capitalei. Ministrul Sănătății pune la îndoială acuzațiile.

Ministrul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon - Foto Arhivă
Ministrul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon - Foto Arhivă

Și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au demarat o anchetă la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, după ce au primit o sesizare referitoare la un posibil val de decese suspecte în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). 

Reprezentanții spitalului au anunțat, la rândul lor, o investigație internă în secția ATI. Conducerea spitalului a format o comisie medicală pentru a verifica aspectele semnalate.

Conform Ministerului Sănătății, managerul spitalului a fost informat, de către directorul de îngrijiri, că 20 de pacienți au murit la secția de ATI între 4 și 7 aprilie din cauza administrării incorecte a unui medicament, conform informațiilor primite de la un asistent medical. 

 „Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate", se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătății, conform Agerpres. 

Totul a pornit de la o investigație publicată de site-ul cetateanul.net care arată că medici din cadrul secției de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” ar fi redus intenționat doza unei substanțe vitale pentru menținerea în viață a pacienților. 

Concret, pacienții ar fi murit după ce a fost micșorată doza de noradrenalină, tratament folosit pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente. 

Din ce mi-a spus șefa ATI, au fost 19 decese în acea perioadă. (…) Am numit o comisie de anchetă cu 5 medici de alte specialități. Au început ancheta, strâng documente, vorbesc cu medicii”, a declarat managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, potrivit G4Media.

Managerul a menționat că un asistent a observat că medicii au redus doza unui medicament, fără a se cunoaște motivul.

Asistenta a sunat-o pe directoarea de îngrijiri. Stiu ca directoarea era în concediu, asistenta nu știu dacă era în timpul lucrului”, a mai spus managerul. 

Trebuie să verificam. E greu de crezut. Sunt fapte care nu pot fi explicate”, adaugă Bogdan Socea.

Spitalul Sfântul Pantelimon este subordonat Ministerului Sănătății și dispune de o secție ATI cu 25 de paturi, conform informațiilor disponibile pe site-ul instituției.

Reacția ministrului Sănătății: „Am îndoieli”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că are îndoieli cu privire la aceste acuzaţii.

Am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineaţă (n.r. - vineri). Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de acelaşi director de îngrijiri că ar fi primit o informaţie de la o asistentă de pe Secţia de Terapie Intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 - 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese - 20 de decese la pacienţi care nu ar fi fost trataţi corect. Este afirmaţia unei asistente medicale. În sesizare nu este identificată, nu are nume, nu are nimic. (...) Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

Conform declarației sale, până în prezent, există doar o sesizare scrisă, fără a se preciza autorul acesteia.

Când a fost întrebat dacă 20 de decese în trei zile reprezintă un număr neobișnuit de mare, ministrul a răspuns: „Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate”.

Scandalurile de la Spitalul Pantelimon

Spitalul Pantelimon, aflat în subordinea Ministerului Sǎnǎtǎții, condus de Alexandru Rafila, a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. 

În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a efectuat un control la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală, ca urmare a unor imagini difuzate de DC News, în care se vedea cum din țevile de la tavan picurau peste tot o substanță necunoscută, despre care angajații credeau că e urină. Spitalul a susținut că problema a fost de „la o țeavă de apă caldă, care a început să pice la o îmbinare. Au fost luate imediat măsuri și s-a remediat defecțiunea”, confom sursei citate.

În februarie 2024, Realitatea PLUS semnala mai multe nereguli la unitatea medicală. Mai exact, este vorba despre angajarea unor asistenți și infirmieri fără concurs, lipsa contractelor de mentenanță pentru aparatura medicală, nefuncționalitatea CT-ului și redirecționarea pacienților către o firma de casa a spitalului. 

În aprilie 2017, managerul de la acel moment al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Gheorghe Popescu, a fost demis, după ce au fost găsite mai multe probleme, inclusiv manageriale, la controlul Direcţiiei de Sănătate Publică Bucureşti făcut în unitatea sanitară, în urma decesului unui pacient căruia o asistentă medicală i-a făcut o făcut o transfuzie greşită, care fusese indicată pentru un alt pacient.

Iar în 2016, la aceeași unitate medicală a avut loc un alt scandal uriaş. Şefa Secţiei ATI a spitalului, medicul Laura Constantinescu, şi asistenta-şefă, Laura Manea, au fost suspendate după ce în presă a apărut o înregistrare în care şefa Secţiei ATI afirma că medicamentele trebuie administrate doar pacienţilor care „merită“. Potrivit site-ului tolo.ro medicamentele vitale pentru pacienţi erau ţinute sub cheie, iar cheia era luată acasă fie de şefa secţiei, Laura Constantinescu, fie de asistenta-şefă, Laura Manea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite