Nouă simptome Omicron care apar la persoanele vaccinate cu schemă completă şi două semne timpurii de infectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Tusea, curgerea nasului şi obosala sunt trei dintre cele nouă simptome Omicron care apar la persoanele vaccinate cu schema completă, potrivit unui studiu realizat în Norvegia. Cercetătorii au anunţat, de asemenea, şi care sunt două cele mai frecvente semne timpurii privind infectarea cu noua variantă a coronavirusului.

Cercetătorii din Norvegia au efectuat un studiu în care au fost implicate 111 persoane care au participat pe 26 noiembrie 2021 la o petrecere ce a devenit un focar unde s-a răspândit varianta Omicron. Din grupul cercetat, 66 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 şi 15 au avut „posibile cazuri de virus”, conform The Independent.

Din cei 111 participanţi, 89% aveau administrate două doze de vaccin ARNm şi niciunul nu primise doza booster. 

Potrivit constatărilor publicate în Eurosurveillance (un important jurnal ştiinţific european dedicat epidemiologiei, supravegherii, prevenirii şi controlului bolilor infecţioase) au existat opt ​​simptome cheie experimentate de grupul de petrecăreţi, vaccinaţi cu schema completă:

  • tusea,
  • curgerea nasului,
  • oboseala,
  • durerea în gât,
  • cefaleea,
  • durerile musculare,
  • febra,
  • strănutul.

Studiul a constatat că tusea, curgerea nasului şi oboseala au fost de fapt printre cele mai frecvente simptome la persoanele vaccinate, în timp ce strănutul şi febra erau cele mai puţin frecvente. 

Experţii în sănătate publică au adăugat şi senzaţia de greaţă la lista de simptome la persoanele vaccinate care au contractat varianta Omicron. 

Deşi vaccinul protejează împotriva formelor severe ale bolii, este totuşi posibil să contractaţi Covid chiar dacă aveţi schema completă, cât şi doza booster. 

Natura uşoară a simptomelor îi face pe unii oameni să distingă mai greu virusul de o răceală obişnuită. Dar, potrivit profesorului Tim Spector, care a creat aplicaţia ZOE Symptom Study (sistemul britanic care premite analizarea răspândirii coronavirusului în ţară), aproximativ 50% dintre „noile răceli” din prezent sunt, de fapt, Covid”. 

Două simptome timpurii că este posibil să aveţi Omicron 

Experţii sugerează, de asemenea, că există două simptome distincte care arată că aţi putea fi pozitivi: oboseală şi starea de ameţeală/leşin. 

Oboseala se poate traduce prin durere corporală, dureri sau slăbiciune a muşchilor, dureri de cap şi chiar vedere înceţoşată şi pierderea poftei de mâncare.

Dr. Angelique Coetzee, preşedinte al Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, a declarat pentru Good Morning Britain că oboseala a fost unul dintre principalele simptome ale Omicron atunci când varianta a izbucnit în Africa de Sud. 

De fapt, 40% dintre femei au raportat oboseala ca simptom pentru Covid, comparativ cu o treime dintre bărbaţi, potrivit unui sondaj realizat de Web MD.

Senzaţia de ameţeală/leşin este al doilea semn că este posibil să aveţi Omicron. 

Şi un raport din Germania a sugerat că există o legătură între senzaţia de leşin şi Omicron, după ce medicii din Berlin au descoperit că Covid a declanşat leşin recurent pentru un pacient de 35 de ani internat la spital. 

Potrivit publicaţiei germane Ärztezeitung, medicii au putut vedea o „conexiune clară” între infecţie şi leşin, menţionează sursa citată.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite