Noi strategii contra durerilor de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile pe mingea specială de fitness relaxează muşchii spatelui
Exerciţiile pe mingea specială de fitness relaxează muşchii spatelui

Aproximativ 80 la sută din populaţie resimte un anumit grad de disconfort la nivelul coloanei vertebrale, afirmă specialiştii. Reflexoterapia, exerciţiile fizice şi ozonoterapia completează cu succes tratamentul medicamentos pentru combaterea lombalgiilor.

Afectarea discurilor intervertebrale, mişcările bruşte, ridicarea obiectelor grele, dezechilibrele la nivelul coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză) şi postura inadecvată duc la apariţia durerilor de spate.

„Practicarea gimnasticii medicale, deşfăşurată supravegheat, cu o frecvenţă de trei şedinţe săptămânal, previne şi combate durerile de la nivelul spatelui", afirmă medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana Ozana Tache de la Centrul Medical Care din Bucureşti.

Reflexoterapia echilibrează energiile

Rezultate bune pentru combaterea durerilor de spate are şi reflexoterapia. „Cel mai frecvent se practică reflexoterapia în punctele tălpilor care corespund zonelor reflexe ale coloanei vertebrale.

În medicina tradiţională chineză, durerea de spate în regiunea lombară este deseori asociată cu o deficienţă a energiei rinichilor sau cu unele afecţiuni ale acestora. De aceea, se pot masa punctele reflexe corespunzătoare acestei zone", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie, de la Clinica MedAs din Bucureşti.

În funcţie de simptomatologie, de  gravitatea afecţiunii şi de vârstă, tratamentul durează de obicei între 10 şi 25 de şedinţe.

„În scop preventiv sunt indicate  una-două şedinţe de reflexoterapie pe săptămână", recomandă specialistul.

Exerciţiile fizice detensionează muşchii

Pentru a evita problemele la nivelul spatelui, o atenţie deosebită trebuie acordată tonifierii muşchilor. „Yoga, stretchingul, metoda Pilates, exerciţiile cu bastonul, cu mingea medicinală şi cu fitballul tonifiază, întind şi relaxează musculatura spatelui (partea superioară, inferioară şi muşchii paravertebrali). Atât pentru prevenirea, cât şi pentru combaterea durerilor de la acest nivel, se recomandă zilnic 10 minute de astfel de exerciţii", afirmă instructorul de fitness Luiza Bucur de la „Studio Fitness by Luiza Bucur".

Masajul înlătură tensiunile

Din cauza tensiunilor care apar la nivel muscular, se induce o presiune asupra coloanei şi deformarea acesteia. Şedinţele de masaj terapeutic ajută la înlăturarea acestor tensiuni.

„Săptămânal sunt indicate între una şi trei şedinţe pentru persoanele sănătoase şi minimum opt şedinţe pentru cele cu afecţiuni ale coloanei", recomandă Valentina Pascaru, maseuză în cadrul Clubului Essenza din Bucureşti.

Ozonoterapia reduce inflamaţiile

Împotriva inflamaţiilor de la nivelul articulaţiilor intervertebrale se poate folosi ozonoterapia.

„Este o metodă de tratament care foloseşte un amestec de oxigen şi de ozon. Cu ajutorul unei seringi se fac infiltraţii subcutanate în zonele cu probleme, în punctele dureroase, paravertebral şi periarticular", afirmă Ada Cirap,  kinetoterapeut în cadrul Eden SPA.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite