Ne așteaptă zile caniculare. Medicii vin cu sfaturi importante despre cum să ne apărăm

0
Publicat:

Meteorologii anunță că ne așteaptă o lună iulie cu temperaturi foarte ridicate. Astfel, canicula poate da reale bătăi de cap, iar medicii vin cu o serie de sfaturi importante.

Caniculă SURSĂ Arhiva Adevărul
Caniculă SURSĂ Arhiva Adevărul

Dr. Tudor Ciuhodaru a alcătuit un mic ghid de supraviețuire pe caniculă, ce conține câteva indicații de care ar trebui să țină cont orice persoană.

Ce trebuie să facem pe timp de caniculă?

Chiar dacă mai expuși pericolelor sunt cei care își petrec timpul în aer liber, medicii vin și cu sfaturi pentru cei ce stau în casă sau în clădirile de birouri.

,,Este alertă de caniculă. Cei mai expuși sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde precum şi cei ce muncesc în soare. Cei care se află în spații închise, acasă sau la birou, trebuie să evite creșterea surselor de căldură. Astfel, trebuie acoperite ferestrele expuse la soare și să aerisească dimineața devreme sau seara târziu, utilizând curenții de aer. Totodată, aerul condiționat trebuie reglat la 5 grade sub temperatura ambientală. Ferestrele trebuie să fie închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Cum ne comportăm în spații deschise?

Conform doctorilor, pe timp de caniculă trebuie să ținem cont de câteva sfaturi foarte importante. 

,,Trebuie să ne deplasăm la primele ore ale dimineții sau seara, în zonele umbrite. Deplasarea trebuie alternată cu repausul în spațiile cu aer condiționat sau în spațiile fără expunere la soare. Este recomandat să purtăm haine lejere, deschise la culare, pălării și ochelari de soare. Totodată, trebuie să bem aproximativ doi litri de lichide pe zi, nu prea reci. Consumul de fructe și legume este foarte important, la fel și produsele cu valoare calorică mică. În această perioadă este important să menținem legătura cu persoanele în vârstă sau cu cele din categoria de risc, să ne interesăm de starea lor de sănătate. Trebuie să evităm băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare deoarece sunt diuretice și trebuie să evităm și consumul alimentelor cu grăsimi, în special de origine animală. Totodată, nu trebuie să lăsăm copiii singuri în mașină", a adăugat medicul ieșean. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite