Ce excese trebuie să evităm în concediu ca să nu ne punem sănătatea în pericol. Ghid de vacanță realizat de medici
0Pentru mulți români, perioada concediilor a început deja. Indiferent că suntem la munte sau la mare, medicii ne avertizează asupra pericolelor pe care le putem întâmpina din cauza exceselor de tot felul.
Cu toate acestea, susțin medicii, există câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când ne aflăm în concediu. Excesele, pe care de multe ori le facem chiar fără să ne dăm seama, pot fi extrem de periculoase și ne pot pune sănătatea în pericol, susțin doctorii.
Cum putem să ne protejăm pielea de razele soarelui
Cadrele medicale spun că soarele trebuie să ne fie prieten, dar, cu toate acestea, se poate transforma în dușman.
,,Este importat să reținem că soarele ne este atât prieten, cât și dușman. Radiațiile solare, ultravioletele, pot deteriora pielea. Trebuie subliniat că radiația solară în exces reprezintă un factor de îmbătrânire real și profund. Trebuie să facem plajă într-un mod controlat. Nu există o rețetă valabilă pentru orice persoana. Expunerea la radiații trebuie să se facă în funcție de vârstă, de tipul de piele dar și de zona geografică în care face expunerea. Totodată, este importantă starea de sănătate a fiecărei persoane. Dacă suntem în tratament cu antibiotic și ne expunem la soare, riscăm să facem o arsură solară, să producem la nivelul pielii modificări mult mai importante", a precidat prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru.
Expunerea la orele de vârf, un real pericol
Specialiștii susțin că trebuie să evităm expunerea la soare la orele de vârf, în mijlocul zilei.
,,Riscurile sunt cu atât mai mari dacă expunerea este la ore de vârf. Rezultatul va fi instalarea unei arsuri, care se asociază cu modificări clinice vizibile dar și cu modificări care nu pot fi văzute cu ochiul liber, modificări la nivel celular. Cea mai mare amenințare a soarelui este că poate produce cancerul de piele. Putem lua măsuri simple dar absolut necesare. În primul rând, vorbim despre protecție solară, prin aplicarea unei creme cu factor de protecție adaptat pielii. Totodată, haina este cea mai bună protecție. Este important să evităm soarele în perioada de mijloc a zilei și înainte de a merge în vacanță, la soare, să consultăm medicul dermatolog pentru a putea face o inspecție generală a tegumentului, indiferent de tipul de piele pe care îl avem", a adăugat medicul dermatolog.
Totodată, persoanele care prezintă alunițe trebuie să își ia măsuri suplimentare de protecție. Astfel, este recomandată consultarea unui dermatolog înainte de a pleca în concediu.
Cât alcool este recomandat să consumăm zilnic?
Este cunoscut faptul că, cel puțin pe perioada verii, oamenii au tendința de a consuma băuturi alcoolice în cantități mai mari, pentru a se răcori. Cu toate acestea, susțin medicii, aceste băuturi, consumate în cantități mari, nu pot face altceva decât rău.
,,Vara se consumă mai mult alcool, în special bere. Un aspect foarte important, de care trebuie să ținem cont, este hidratarea. În mod normal, un bărbat ar trebui să consume două unități de alcool pe zi, echivalentul unei beri la 500 ml. Când vorbim despre femei, acestea ar trebui să consume doar o unitate de alcool pe zi. Dacă se depășește această cantitate, intrăm într-o zonă de risc, deoarece alcoolul dezhidratează intens. Astfel, este recomandat să consumăm câte un pahar de apă de fiecare dată când consumăm alcool. Vara întâmpinăm și temperatura exterioară, care este crescută și care poate reprezenta un alt factor important de risc, mai ales când vorbim despre categoriile vulnerabile", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.