Fructele și legumele, pericol pentru viața pacienților cu probleme la rinichi. Medicii trag un semnal de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul sezonului cald, foarte multe persoane consumă cantități mari de fructe și legume. Cu toate acestea, există oameni care își pun viața în pericol dacă mănâncă aceste produse.

Fructe și legume SURSĂ Arhiva Adevărul
Fructe și legume SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform medicilor, este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi, dar și despre cei care urmează ședințe de dializă.

Viața acestor pacienți poate fi pusă în pericol

Pacienții din categoria de risc menționată anterior trebuie să fie foarte atenți la consumul de fructe și legume. În caz contrat, aceștia pot suferi tulburări ale ritmului cardiac ce pot conduce chiar la deces.

,,În această perioadă a anului alegem să consumăm foarte multe fructe și legume proaspete, în cantitate mare. Cu toate acestea, chiar dacă este un lucru benefic pentru organism, există și o categorie de persoane pentru care consumul de fructe și legume în exces nu este recomandat. Este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi sau despre cei care urmează ședințe de dializă. În cazul acestora, consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață. Este vorba despre hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism. Din această cauză, el se acumulează în sânge și poate duce la tulburări de ritm sau la oprirea inimii",  precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon" din Iași.

Regimul personalizat, singura soluție pentru acești pacienți

Conform doctorilor, este indicat ca acești pacienți să se consulte cu medicul curant înainte de a consuma fructe și legume proaspete. Astfel, poate fi conceput un regim personalizat pentru ca persoanelor să nu se supună riscului de a apărea complicații. 

,,Un regim bine stabilit poate fi o soluție importantă. Cantitățile trebuie să fie reduse. Astfel, orientativ vorbind, un pacient poate consuma cam câte fructe și legume poate ține în două palme, fiind vorba despre maximum 200 de grame. Cu toate acestea, doar medicul curant poate stabili, împreună cu pacientul, un regim personalizat. În cazul celor care urmează ședințe de dializă, ei pot consuma fructe și legume proaspete chiar în timpul acestora. În momentul în care fac ședințele de dializă, potasiul este eliminat din organism cu ajutorul aparatelor", a adăugat medicul ieșean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite