Menstruația apare la vârste mai mici, conform unui studiu. Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate

0
Publicat:

Conform unui nou studiu, tinerele generații au primele menstruații mai devreme, iar durata de timp necesară pentru a deveni regulate se schimbă - ceea ce ar putea indica probleme de sănătate ulterioare, relatează CNN.

O menstruație timpurie  poate ridica probleme. Foto: Arhivă
O menstruație timpurie poate ridica probleme. Foto: Arhivă

În rândul persoanelor născute între 1950 și 2005, am constatat că generațiile mai tinere aveau primele menstruații mai devreme, iar timpul necesar pentru ca menstruațiile să devină regulate a crescut, de asemenea”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Zifan Wang, cercetător postdoctoral la Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health. 

Studiul, care a fost făcut public miercuri în JAMA Network Open, a analizat date de la mai mult de 70.000 de participante care au răspuns la sondaje în cadrul Apple Women's Health Study, care este o cercetare pe termen lung a ciclurilor menstruale folosind date din aplicația mobilă Apple Health. 

Datele au fost colectate digital, mizându-se pe faptul că persoanele au raportat informațiile pe baza amintirilor lor despre menstruația timpurie și limitând astfel rezultatele, a spus Wang. Dar alte cercetări au documentat tendința ca primele cicluri menstruale să apară la vârste mai fragede de-a lungul timpului. 

În cel mai recent studiu, cercetătorii au comparat tendințele privind vârstele la care au apărut primele menstruații și cât timp a durat până când au devenit regulate, în funcție de categoriile de vârstă, a spus Wang. Aceștia au descoperit că în cazul persoanelor care fac parte din grupuri minoritare rasiale și etnice și/sau cu un statut socioeconomic mai scăzut, tendințele au fost și mai accentuate. 

Acest lucru este important, deoarece menarha timpurie și perioadele neregulate pot semnala probleme fizice și psihosociale mai târziu în viață”, a spus Wang, „iar aceste tendințe pot contribui la creșterea rezultatelor negative în materie de sănătate și a disparităților din SUA”. 

„Un semn vital” 

Menstruația este ca un semn vital, a declarat dr. Eve Feinberg, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Facultatea de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago. Ea nu a fost implicată în cercetare. 

„Vrei să te asiguri că organismul este în regulă”, a spus Feinberg. „Iar atunci când ciclurile nu sunt regulate, este în general un semn că s-ar putea să se întâmple altceva”. 

Oamenii de știință și cadrele medicale știu deja că menstruațiile timpurii și o perioadă mai lungă de timp pentru reglarea ciclurilor sunt asociate cu efecte negative asupra sănătății, inclusiv boli cardiovasculare și cancer, a spus Wang. 

Pe măsură ce tinerele au cicluri menstruale neregulate, cu atât mai mult timp pot fi expuse unui dezechilibru între doi hormoni importanți: estrogenul și progesteronul, a spus Feinberg. 

Estrogenul anunță dezvoltarea, în timp ce progesteronul semnalează oprirea acestei dezvoltări, a adăugat ea.

Teoretic, expunerile mai îndelungate la estrogen fără un bun echilibru de progesteron ar putea contribui la o creștere a cancerelor endometriale și a problemelor de fertilitate în viitor, a spus ea.

Și o menstruație timpurie în sine poate ridica probleme, a adăugat Feinberg.

Pentru un copil de 8 ani care trece prin perioada de pubertate, există adesea o deconectare între vârsta mentală și cea corporală, a spus ea.

De ce se schimbă aceste tendințe privind menstruația 

Menstruațiile mai timpurii ar putea fi asociate cu un indice de masă corporală ridicat în timpul copilăriei, a spus Wang. 

Acest lucru implică faptul că obezitatea din copilărie, care a fost în creștere în SUA, ar putea contribui la faptul că tinerele au menstruație mai devreme”, a adăugat Wang. 

Cauza ar putea fi, de asemenea, alți factori de mediu, cum ar fi alimentația sau prevalența microplasticelor, a spus Feinberg, adăugând că sunt necesare investigații suplimentare. 

Investigațiile suplimentare îi pot ajuta pe medici să ofere sfaturi mai bune cu privire la menstruație și să recunoască impactul asupra sănătății pacientelor lor, a declarat unul dintre principalii cercetători ai studiului, Dr. Shruthi Mahalingaiah, profesor asistent la Harvard's T.H Chan School of Public Health. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite