Un ginecolog explică de ce, pentru majoritatea femeilor, menstruația începe într-o zi de joi sau vineri | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginecologul Steven Palter, un expert în fertilitate din New York, a dezvăluie date dintr-un nou studiu care arată un model clar al ciclurilor mesnstruale, legat de stres, model potrivit căruia, în majoritatea cazurilor, menstruația începe într-o zi de joi sau vineri, scrie Daily Mail Online.

Medicul Steven Palter respinge teoria potrivit căreia ciclurile menstruale ar fi sincronizate cu fazele schimbătoare ale lunii, teorie despre care afirmă că este doar un mit.

Ginecologul aduce drept argument o nouă cercetare realizată de oameni de știință europeni, cercetare despre care expertul în fertilitate din New York a vorbit pe rețelele de socializare. 

„O nouă cercetare pe cale de a fi publicată, realizată pe baza a peste 300.000 de cicluri menstruale analizate, arată că, pentru majoritatea femeilor, ciclurile menstruale încep într-o zi de joi sau vineri”, a declarat doctorul Palter într-un clip postat pe canalul său TikTok, unde are 187.000 de urmăritori.

Dr. Steven Palter a prezentat și un grafic surprinzător, care arată că majoritatea ciclurilor din eșantion au început într-una din aceste două zile: joi/vineri.

Potrivit studiului amintit, probabilitatea cea mai mică ar fi ca menstruația să înceapă într-o zi de marți.

În majoritatea cazurilor, ciclul menstrual începe joi/vineri arată studiul. FOTO Shutterstock
În majoritatea cazurilor, ciclul menstrual începe joi/vineri arată studiul. FOTO Shutterstock

Cum se poate ca prima zi a menstruației să fie legată de ziua săptămânii?

Se știe că, pentru majoritatea femeilor, ciclul menstrual durează 28 de zile și prezintă patru etape principale, deși acest lucru poate varia enorm de la o femeie la alta. 

Ipoteza, explică Dr. Palter, este că începerea ciclului menstrual are legătură cu tiparele de somn, dieta și stresul și se crede că acestea sunt mai extreme sau mai dereglate la începutul săptămânii, în comparație cu cele de la sfârșitul săptămânii, pe măsură ce se apropie weekendul.

Potrivit unor studii anterioare, stresul ridicat, care poate fi declanșat și de lipsa somnului, poate determina creșterea nivelului hormonului cortizol, care interferează cu hormonii reproducători care determină momentul în care vine ciclul.

Dr. Palter a adăugat că acest model a fost cel mai puternic în cazul femeilor cu cicluri de lungime normală sau cu o durată mai mare (28 de zile+) și a fost mai puțin aplicabil celor cu cicluri mai scurte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite