Mega-spitalul Regional din Craiova, în linie dreaptă. Cum va arăta unitatea medicală care va avea inclusiv heliport pentru Black Hawk

0
Publicat:

Construcția Spitalului Regional de Urgență din Craiova a intrat în linie dreaptă. Astăzi s-a semnat contractul de demarare a lucrărilor ce vizează construcția efectivă a clădirii, un contract în valoare de 400 de milioane de euro. Lucrarea, va fi ridicată de un consorțiu de firme românești.

alexandru rafila
Rafila a participat la semnarea contractului pentru ridicarea Spitalului Regional din Craiova

După încheierea primei faze a proiectului, cea de pregătire a amplasamentului, la sediul Primăriei din Craiova s-a semnat astăzi contractul de demarare a lucrărilor care presupun construirea clădirii unității medicale. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Primăria Craiova a emis deja autorizația de construire la sfârșitul lunii trecute. Spitalul Regional de Urgență Craiova a devenit astfel primul dintre cele trei spitale regionale din România care a finalizat lucrările din Pachetul 1, după cum au anunțat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

În vară se vor semna contractele și pentru Spitalele Regionale de la Iași și Cluj

„Proiectul a parcurs deja două etape: proiectul tehnic și amenajarea terenului. Urmează construcția și dotarea cu echipamentele importante. Proiectul total are o valoare de circa 750 de milioane de euro, o parte bani europeni, o parte împrumutați de la Banca Europeană de Investiții”, a declarat ministrul Rafila într-o conferință de presă.  

Nu mai facem promisiuni ci le îndeplinim, a continuat acesta. „Construim spitale în România. Se construiesc Spitale de Urgență Regionale, spitale de mari arși, se construiesc prin PNRR, iar lucrul acesta va schimba într-un timp nu foarte îndelungat fața sistemului de sănătate”, a mai spus ministrul. 

Cât despre medicii care vor lucra în acest mare spital, ei vor fi aleși dintre cei mai buni profesioniști. „Partea de resursă umană calificată care urmează să lucreze în aceste spitale regionale este esențială. Universitatea din Craiova este garanția că acest spital va fi operat de profesioniști”, a continuar Rafila

Clădirea spitalului se va întinde pe o suprafață de peste  200.000 de metri pătrați și va avea 20 de săli de operație. „Este o clădire extrem de complexă din punct de vedere al serviciilor medicale pe care le poate oferi. Ne așteptăm ca lucrările să fie îndeplinite la termen până în anul 2028”, a mai adăugat ministrul Sănătății. 

Spitalul regional va avea o capacitate de 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi, organizate în 6 centre medicale. Unitatea va oferi posibilitatea tratării a peste 250.000 de pacienți pe an. Investiția include și un heliport destinat inclusiv elicopterului Black Hawk S70, care va fi amplasat pe sol, cu acces direct către Unitatea de Primiri Urgențe.

Spitalul Regional din Craiova pornise inițial de pe locul trei cu demararea lucrărilor. „Dar a ajuns pe locul 1 fiind primul contract semnat. Sper ca până în vară să semnăm și cu Iașiul. Sunt deputat de Iași, așa că cu atât mai mult îmi doresc și Iașiul să beneficieze rapid de Spitalul Regional de acolo. Tot până la jumătatea anului sperăm să semnăm și pentru Spitalul Regional din Cluj”, a încheiat ministrul.  

olguta vasilescu
Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. Arhivă

Olguța Vasilescu: „Proiectul, amânat ani de zile”

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că acest spital a fost amânat ani de zile de-a lungul timpului, iar lucrările blocate de birocrație dar și de interese obscure. „Au fost multe întârzieri de la Guvernele anterioare care au făcut tot felul de strategii. Acest spital ar fi trebuit să fie terminat până acum. De la venirea guvernului Cioloș, în 2016, această investiție a fost blocată. De ce? Pentru că s-a mai comandat un studiu care trebuia să spună dacă este nevoie de un astfel de spital. Pâna la urmă, am ajuns să avem cea mai mare investiție din România din domeniul sanitar: am semnat  al doilea contract de lucrări în valoare de 400 de milioane de euro”, a explicat prrimarul. 

Această investiție mamut va deservi nu numai regiunea Oltenia, dar și județele de lângă această regiune. „Argeș, Teleorman și așa mai departe. Vorbim despre un spital care  este așteptat de jumătate din sudul României”, a mai spus edilul.  

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite