Spitalul Regional Craiova, la stadiu de machetă. Proiectul are deja o întârziere de 4 ani

0
Publicat:

Proiectul care a bătut pasul pe loc ani de zile pare să fie pus în practică în viitorul apropiat. Cel puțin asta promit autoritățile care au anunțat că Spitalul Regional de la Craiova va intra în linie dreaptă de proiectare și va reprezenta prima unitate sanitară de top din Oltenia.

FOTO Facebook / Spitalul Regional Craiova
FOTO Facebook / Spitalul Regional Craiova

Autoritățile locale au prezentat modelul arhitectural 3D pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.

Valoarea totală a proiectului de la Craiova, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este de 2.847.124.805,37 lei, din care valoarea totală nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei.

Viitorul spital are, cu imobile şi terenuri, ca suprafaţă, aproape jumătate din Casa Poporului, actualul sediu al Parlamentului. Mai exact, terenul destinat Spitalului Regional Craiova va avea suprafață de 246.127 mp. Acesta se află în municipiul Craiova, str. Teilor nr. 121, într-o zonă adiacentă Centurii Ocolitoare de Nord și este delimitat de 2 străzi principale: Centura de Nord (DN65F) pe latura de vest şi Drumul Expres Craiova-Pitești pe latura de sud.

Accesul în incinta spitalului va avea două căi: prima cale va fi pe latura de nord, din drumul județean propus a fi construit de Consiliului Județean Dolj, unde se vor realiza 3 căi de acces pentru ambulanțe, aprovizionare și personal, pacienți și vizitatori, iar cea de a doua cale, pe latura de vest, din Centura de Nord (DN65F) unde va fi construit un acces dedicat intrării ambulanțelor.

Spitalul Regional din Craiova va avea 9 etaje

Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea 807 paturi pentru internare continuă și va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice. De asemenea, va dispune de 19 săli operatorii, 38 de camere pentru servicii de diagnostic și tratament etc.

Clădirea principală a unității medicale va avea 8 niveluri: subsol, demisol, parter, 4 etaje și etaj tehnic. Subsolul, demisolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii. De la etajul 2 până la etajul 4 sunt delimitate cele 5 turnuri de spitalizare. În fiecare turn, sunt prevăzute spații tehnice.

Accesul în incinta spitalului va avea două căi: prima cale va fi pe latura de nord, din drumul județean propus a fi construit de Consiliului Județean Dolj, unde se vor realiza 3 accesuri pentru ambulanțe, aprovizionare și personal, pacienți și vizitatori, iar cea de a doua cale, pe latura de vest, din Centura de Nord (DN65F) unde va fi construit un acces dedicat intrării ambulanțelor.

De ce proiectul bate pasul pe loc din 2015

Explicațiile vin de la Primarul municipiului Craiova.

„Debutul acestui spital este undeva în negura timpului. În 2015, când am reușit să îl convingem pe premierul Victor Ponta, ca unul dintre cele trei spitale pe care le avea în plan Guvernul de la vremea respectivă să le facă, să fie și la Craiova. Ar fi trebuit să înceapă construcția imediat, pe fonduri guvernamentale și cu o licitație realizată de Compania Națională de Investiții, care a lucrat în Craiova, la stadionul de fotbal“, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Ea a afirmat că ar fi trebuit ca proiectul să coste 200 de milioane de euro, după care, în anul 2016, a venit un alt Guvern, tehnocrat. „A stabilit că ar fi mai bine ca proiectele respective să treacă pe fonduri europene. Să se ia consultanță internațională, peste un an de zile. Deși de la UE nu erau alocate României decât 150 de milioane de euro, s-a considerat că este bine să se meargă pe finanțare europeană. Durează de la 7 ani în sus. Ce a fost mai mult s-a întâmplat deja, a mai rămas doar licitația de execuție. Slavă Domnului, să înceapă în sfârșit execuția pentru acest spital de care avem cu toții nevoie”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Spitalul va avea 1567 locuri de parcare (1.011 exterioare și 556 subterane), iar în proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite