Medicover: Stresul si durerile de cap

0
0
Stresul şi durerile de cap
Stresul şi durerile de cap

In clasificarea Societatii Internationale pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society - IHS), cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventa dintre durerile de cap cronice sau recurente (repetitive). Cea mai frecventa cauza a acestor dureri este stresul.

Cefaleea de tip tensiune este resimtita ca o apasare sau ca o strangere in zona frontala sau in in zona cefei si a partii posterioare a capului (zona occipitala); este de obicei bilaterala si de intensitate moderata.

Este prezenta in majoritatea zilelor si este mai accentuata in situatii de anxietate sau de stres emotional.

Apare de obicei de la primele ore ale diminetii si nu este agravata de efortul fizic (dimpotriva, exercitiile fizice au un important rol terapeutic).

Persoana afectata are dificultati de concentrate si, de multe ori, insomnie. Spre deosebire de migrena, nu se asociaza cu greata, varsaturi, sau intoleranta la lumina (fotofobie).

Cefaleea de tip tensiune apare mai frecvent la persoane tinere si de varsta medie (intre 20 si 50 de ani). Atentie: cand durerile de cap apar dupa 50 de ani, creste probabilitatea unor cauze organice

Mecanismul prin care se presupune ca se produce durerea de cap de tip tensiune este contractia muschilor capului si gatului generata de reactiile biochimice de stres, dar si de unele comportamente associate cu stresul fizic si emotional (pozitii incomode, incordate).


Cefaleea de tip tensiune cedeaza de obicei la medicamentele de tip antialgic, dar e bine sa aveti in vedere riscul de abuz. Oricum medicamentele de acest tip actioneaza doar asupra simptomului (inlaturandu-l temporar), nu asupra cauzei (de obicei stresul).

Trebuie investigate adecvat, pentru depistarea unor posibile cauze organice:
- orice durere nou aparuta
- durerile de cap care devin mai frecvente sau isi schimba caracteristicile
- durerile de cap care se asociaza cu alte simptome de alarma

Citeste articolul complet!

 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri