Medic, despre pericolul E.coli din Marea Neagră. Ce le recomandă turiștilor care merg pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din Capitală, spune că pericolul ca turiștii să facă toxiinfecție alimentară este mai mare decât cel de a se îmbolnăvi din cauza concentrațiilor de E.coli din apa mării.

Bacteria a fost detectată în cantități mai mari în apa mării FOTO Inquam Photos / George Călin
Bacteria a fost detectată în cantități mai mari în apa mării FOTO Inquam Photos / George Călin

„Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. (..) Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă“, a explicat medicul Adrian Marinescu în emisiunea  „Proiect de ţară: România“.

Apa mării nu este potabilă

Adrian Marinescu reamintește faptul că apa de mare nu este potabilă. „Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situaţii, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea”, a arătat el.

Specialistul spune că la fel de mare este și pericolul de a ne îmbolnăvi de la alimentele vândute la colț de stradă. „Dacă tot vorbim de bacterii, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cornice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare” a mai afirmat medicul.

Medicul spune că la Institutul Matei Balş s-a înregistrat o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive.

Bacteria Escherichia coli a fost detectată în cantităţi mai mari în apa mării, în Eforie Nord, însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa au precizat că a fost vorba de un episod pasager, iar îmbăierea este permisă în zona respectivă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite