Intoxicația cu plumb, boala neglijată care ucide de trei ori mai mulți oameni decât cancerul pulmonar

0
Publicat:

Otrăvirea cu plumb reprezintă o criză globală neglijată, iar experții avertizează că este nevoie de măsuri urgente pentru a micșora daunele cauzate de intoxicația cu plumb. Medicul toxicolog Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca, a explicat care sunt simptomele ce ar trebui să ne trimită la analize.

Medicul toxicolog Radu Țincu explică simptomele intoxicării cu plumb - Foto DIGI FM
Medicul toxicolog Radu Țincu explică simptomele intoxicării cu plumb - Foto DIGI FM

815 milioane de copii, mai exact unul din trei la nivel global, suferă de intoxicație cu plumb, care duce la tulburări cardiace și renale, tulburări de inteligenţă, comportament violent şi moarte prematură.

Se estimează că, în 2019, 5,5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare provocate de intoxicația cu plumb, un număr de trei ori mai mare decât cel al persoanelor care au murit din cauza cancerului pulmonar, potrivit revistei „Lancet Planetary Health“.

Cei mai vulnerabili sunt copiii în fața acestui pericol, pentru că ei au tendința de a duce în gură toate obiectele pe care pun mâna, multe dintre ele conținând plumb, dar și pentru că oasele și organele lor absorb mai ușor metalul, conform „The Guardian“.

Plumbul este o neurotoxină și, la vârste mici, poate traversa mai repede bariera hemato-encefalică, astfel, poate avea grave efecte asupra dezvoltării mintale.

Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGD) subliniază că existe foarte multe studii care arată că rezultatele testelor de matematică, citire și IQ sunt mai mici, cu cât minorii sunt expuși mai mult la plumb.

Există totuși diferențe între țările care au legi stricte legat de folosirea plumbului și cele în care nu s-au făcut investiții în acest sens.

În principal, în țările extracomunitare, unele dintre ele considerate țări mai sărace, acest metal continuă să fie folosit în produse comerciale, medicamente tradiționale, condimente sau vase de gătit, ce pot contamina mâncarea. De asemenea, faptul că există deversări și nu este împiedicată prin zone-tampon contaminarea solului și a aerului de către instalațiile de deșeuri miniere contribuie la numărul mare de intoxicații cu plumb.

Ce produse pot conține plumb

Jucăriile pot fi acoperite cu vopsea care conține plumb, în țările în care aceasta nu este interzisă. De asemenea, vopseaua sau produsele cosmetice pot conține acest metal. Medicamentele, vasele pentru gătit, țevile pentru apă sau chiar condimentele pot să aibă plumb în compoziție.

Renumitul medic toxicolog Radu Țincu spune că au fost identificate pulberi de plumb și în anumite cosmetice ce provin din zona asiatică.

Cum ajunge plumbul în organism

Acesta a explicat în ce moduri poate ajunge plumbul în organism.

Plumbul este un toxic biopersistent, adică odată ce s-a eliminat în mediu intră în ciclul natural, contaminează solul, apele și, de aici, într-un ciclu în care se tot recirculă în natură.

Principala sursă de expunere astăzi este expunerea ambientală, din mediu. Toate activitățile industriale, deversările care aduc plumb în mediul înconjurător contribuie la faptul că ulterior acesta se va regăsi în apă, fructe, legume și chiar și în animale, pe care noi le consumăm.

Au fost două surse majore de-a lungul istoriei recente, una a fost reprezentată de folosirea țevilor de plumb pentru livrarea apei potabile, dar din 1970-1975 majoritatea țărilor au schimbat aceste rețele de apă. Iar a doua a fost aditivarea benzinei cu plumb care a fost interzisă și scăderea cantității de plumb eliminată prin folosirea carburanților a scăzut. Astăzi avem doar aceste expuneri din zona industrială și, sigur că mai sunt încă prezente, mai ales în anumite țări extracomunitare, din lume a treia, vopseluri care conțin pulberi de plumb, iar acest lucru duce la expunerea copiilor“, a explicat medicul.

De asemenea, acesta subliniază faptul că „sunt studii care arată că unele jucării produse în țări extracomunitare încă folosesc acele vopseluri pe bază de pulberi de plumb. Copii intră în contact cu aceste jucării, mai ales că este vorba de contact la nivelul gurii, dacă nu există un film de protecție care să realizeze o separare a vopselei respective de salivă, se poate degrada vopseaua și în acest fel copilul poate să se încarce cu plumb“.

Medicul spune că sunt cazuri de intoxicații cu plumb în țara noastră, mai ales în rândul adulților. Expunerea profesională încă mai există, iar în anumite zone din industrie, lucrătorii pot prezenta intoxicații cu acest metal.

Simptome

Printre simptomele intoxicației cu plumb se numără scăderea capacității de atenție, memorie, gândire, iar în rândul copiilor – scăderea de nivel intelectual.

Toxicitatea periferică la plumb este asociată cu polineuropatie toxică, adică afectarea nervilor periferici, apariția de furnicături, anestezii la nivelul membrelor inferioare. Plumbul modifică nivelul de celule roșii, de eritrocite, apare o scădere a nivelului de hemoglobină, lucru care, mai ales la copii, poate să agraveze simptomatologia neurologică, pentru că un nivel scăzut de hemoglobină echivalează cu un nivel scăzut de oxigen la nivelul creierului, și atunci toate procesele cerebrale, mai ales la un creier în formare, pot fi afectate“, arată expertul.

De altfel, dr. Radu Țincu avertizează că „plumbul se depozitează în organism, la nivel osos în special, unde poate să fie prezent 20-30 de ani după ce ne-am expus și acest efect toxic persistă o perioadă lungă de timp.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite