Deșeurile electrice, extrem de nocive. Cum sunt colectate și reciclate în România

0
Publicat:

Deşeurile electrice conțin componente non-biodegradabile, cu substanţe toxice precum plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, deșeurile poluează solul, aerul şi apa. Pentru a educa în acest sens, o nouă campanie de colectare a deșeurilor electrice a început la Iași. Aparatele vechi pot aduce în schimb bilete la operă, la teatru sau alte cadouri. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În Europa sunt aruncate anual împreună cu deșeurile menajere până la 1,4 kg de deșeuri electronice pe cap de locuitor. În plus, echipamentele mici se pot depozita cu ușurință în dulapuri, garaje, subsoluri și poduri și sunt date uitării în scurt timp. Într-o gospodărie medie din Europa sunt depozitate astfel până la 5 kg de echipamentele electronice pe persoană.

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea şi pot genera apariţia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate, afecţiuni ale inimii.

O nouă campanie de colectare a deșeurilor electrice a început la Iași. Cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, ieșenii pot aduce până pe 14 octombrie aparatele vechi sau nefuncționale la unul dintre centrele de cartier din oraş. Mai mult, campania include şi o tombolă prin care se pot câștiga bilete la teatru, la operă sau alte cadouri.

,,Tot ce se aduce în acest centru de reciclare, începând de la televizoare la mașini de spălat, frigidere, 90% dintre acestea se reciclează. Toate aceste deșeuri conțin niște substanțe foarte periculoase, care odată ajunse în mediul necontrolat, pot polua foarte agresiv mediul. Această campanie vine și cu unele premii mai inedite. Sunt bilete la operă, bilete la teatru, avem pentru cei care sunt gospodari în curțile lor, avem motocoase”, a precizat Cătălin Neculau, director Salubris S.A. Iași. 

Cei care nu pot transporta deșeurile electrice la unul dintre punctele de colectare, pot apela la ECOarena Iași care asigură preluarea gratuită a aparatelor electrice grele sau voluminoase, de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție.  

Această campanie este una cu tradiție deja la nivelul Iașului. „Tradiția curățeniei de toamnă continuă în orașul nostru. Invit ieșenii să participe activ la campania de mediu organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice. Sănătatea fiecăruia dintre noi și a întregii comunități este de importanță vitală și fiecare cetățean al orașului nostru poate contribui pentru un mediu mai curat. În campania desfășurată anul acesta, 5 iunie – Ziua Mediului, s-au colectat peste 68.000 kg, ceea ce demonstreză cât de importantă este implicarea comunității și grija față de mediul înconjurător”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

La nivel european

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară (CEAP), care include reducerea deșeurilor electronice și electrice printre principalele sale priorități. Planul stabilește cu exactitate obiective imediate, cum ar fi „dreptul de a repara” și îmbunătățirea capacității de reutilizare în general, introducerea unui încărcător comun și crearea unui sistem de recompense pentru încurajarea reciclării produselor electronice.

Totodată, în februarie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind noul plan de acțiune pentru economia circulară prin care solicită măsuri suplimentare pentru atingerea unei economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabile, fără toxicitate și complet circulare până în 2050. Aceste măsuri trebuie să includă reguli de reciclare mai stricte și obiective obligatorii privind consumul de materiale până în 2030.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite