Cea mai mare descoperire „din ultimii 20 de ani” în tratamentul cancerului de col uterin. Ce au aflat cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii din Marea Britanie au făcut o descoperire remarcabilă în tratarea cancerului de col uterin, după ce au folosit o serie de medicamente existente și ieftine înainte de tratamentul obișnuit de radioterapie.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinul HPV
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinul HPV

Oamenii de știință consideră că este posibil ca aceasta să fie cea mai mare descoperire în domeniu din ultimii 20 de ani, potrivit BBC. 

Rezultatele au fost dezvăluite în cadrul conferinței medicale ESMO și au fost finanțate de Cancer Research UK. Organizația speră că pacienții vor fi tratați, în scurt timp, după acest plan. 

Studiul arată că o cură de chimioterapie înainte de abordarea altor tratamente poate reduce șansele de reapariție a cancerului.  

Dr. Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, spune că : "Sincronizarea este totul atunci când tratăm cancerul. Un număr tot mai mare de dovezi arată valoarea unor runde suplimentare de chimioterapie înainte de alte tratamente, cum ar fi chirurgia și radioterapia, în cazul mai multor alte tipuri de cancer. Nu numai că poate reduce șansele de reapariție a cancerului, dar poate fi administrată rapid folosind medicamente deja disponibile la nivel mondial.” 

Doctorul speră că îmbunătățirile constatate de studiu va face clinicile să adopte rapid „ciclurile scurte de chimioterapie de inducție". 

Noi abordări ale tratamentului pentru cancerul de col uterin

O cură intensivă de șase săptămâni de chimioterapie cu paclitaxel și carboplatin, urmată de tratamentul "obișnuit" de radioterapie plus cisplatin săptămânal și brahiterapie, cunoscut sub numele de chimioradioterapie, a făcut parte din tratamentul a 250 de femei ce sufereau de cancer de col uterin, în cadrul studiului. 

Același număr de femei, grupul de control, a primit doar chimioradioterapie obișnuită.  

După 5 ani, 80% din cele care au beneficiat de noul tratament erau în viață și la un procent de 73% cancerul nu mai revenise sau nu se mai răspândise.  

În schimb, din femeile din grupul de control, 72% erau în viață, iar la  64% dintre acestea, cancerul nu revenise sau nu se răspândise. 

"Studiul nostru arată că această scurtă cură de chimioterapie suplimentară administrată imediat înainte de CRT standard poate reduce riscul de reapariție a cancerului sau de deces cu 35%. Aceasta este cea mai mare îmbunătățire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani", a subliniat Dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului de la UCL Cancer Institute și UCLH. 

 De altfel, aceasta a explicat în emisiunea Today de la BBC că studiul este important pentru că „dacă pacienții sunt în viață și bine, fără ca boala să recidiveze la cinci ani, atunci este foarte probabil ca ei să fie vindecați

 Experții speră ca acesta să devină în scurt timp un nou standard de tratament pentru că aceste două medicamente de chimioterapie sunt ieftine, accesibile și sunt deja aprobate pentru utilizare la pacienți. 

Totuși, avertizează că nu pentru toate pacientele s-ar obține aceste rezultate benefice în urma tratamentului. În cadrul studiului, multe dintre femei aveau cancere care nu începuseră încă să se răspândească în altă parte a corpului. Nu este clar cât de bine ar funcționa terapia pentru femeile cu o boală mai avansată. 

Aceste medicamente au și efecte secundare nedorite și pot provoca inclusiv greață, stări de rău sau căderea părului. 

Mii de femei din Marea Britanie duc în fiecare an o luptă împotriva cancerului de col uterin, iar multe dintre ele descoperă boala la vârsta de 30 de ani. În România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent tip de cancer, potrivit datelor din 2020 ale Global Cancer Observatory, după cancerul de sân și cel colorectal. 

Chiar dacă afecțiunea poate fi depistată din timp cu ajutorul testului Babes Papanicolau sau chiar prevenită prin vaccinul HPV, în țara noastră se înregistra în 2019 cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col din Uniunea Europeană. 

Deși au fost înregistrate îmbunătățiri în domeniul radioterapiei, s-a observat că boala revine la aproximativ o treime din cazuri, de aceea au fost căutate noi abordări. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite