Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: „Antibiorezistența este o amenințare tot mai mare, pe lângă bolile infecțioase“

0
Publicat:

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, susține că pe lângă bolile infecțioase, sistemele de sănătate se confruntă și cu „amenințarea tot mai mare a antibiorezistenței”.

Rezistența la antibiotice, o problemă tot mai gravă FOTO: shutterstock
Rezistența la antibiotice, o problemă tot mai gravă FOTO: shutterstock

Medicul epidemiolog Emilian Popovici consideră că sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntă cu o multitudine de provocări și probleme, care le afectează capacitatea de a oferi îngrijiri medicale de calitate populațiilor pe care le deservesc.

Potrivit medicului epidemiolog, una dintre cele mai presante provocări pentru sistemele de sănătate la nivel global este reprezentată de povara tot mai mare pe care o generează bolile netransmisibile.

„Astfel afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul, diabetul zaharat și bolile respiratorii pun o presiune semnificativă și progresiv crescândă atât asupra resurselor, cât și asupra infrastructurii de asistență medicală, iar această creștere a incidenței bolilor netransmisibile poate fi atribuită într-o măsură importantă factorilor legați de stilul de viață cum ar fi dieta nesănătoasă, viață sedentară sau fumatul. Această provocare majoră necesită o abordare transdisciplinară și multisectorială care să includă prevenția, detectarea timpurie și gestionarea eficientă a acestei grupe importante de îmbolnăviri”, explică reputatul epidemiolog român.

O altă provocare majoră pentru sistemele de sănătate, care apasă în prezent mai acut țările sărace și cele cu nivel mediu de dezvoltare, este reprezentată de cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală.

„Creșterea rapidă a populatiei, urbanizarea și procesul de îmbătrânire, punând o presiune crescândă asupra unor resurse care deja sunt limitate. Pe lângă aspectele deja menționate, această provocare este exacerbată de numărul insuficient al lucrătorilor din domeniul sănătății, de infrastructura neadecvată și de accesul limitat la medicamente și la tehnologii esențiale. Pentru a aborda această provocare, sistemele de sănătate trebuie să se concentreze pe extinderea accesului la îngrijiri medicale, pe consolidarea serviciilor de asistență medicală primară și pe investiții în formarea și păstrarea profesioniștilor din domeniul sănătății”, precizează dr. Emilian Popovici. 

Pe lângă povara bolilor netransmisibile și cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală, sistemele de sănătate la nivel global se confruntă de asemenea cu impactul bolilor infecțioase și cu amenințările globale ale acestora la adresa sănătății.

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat cat se poate de clar vulnerabilitățile sistemelor de sănătate și necesitatea de a avea puse la punct pentru viitor mecanisme solide și eficiente de pregătire și răspuns în caz de pandemie. Între altele nu trebuie uitat faptul că deși pandemia este o manifestare globală care necesita măsuri globale, omenirea nu a fost capabilă decât de abordări regionale atâta timp cat zone întinse și populații numeroase din Africa, Asia și altele, au rămas fără măsuri și fără vaccinare!”, susține dr. Popovici. 

Rezistența la antibiotice, o problemă tot mai gravă! 

Epidemiologul român atrage atenția că, pe lângă bolile infecțioase, sistemele de sănătate mai trebuie să se confrunte și cu amenințarea tot mai mare a antibiorezistenței, care poate submina eficiența unor medicații și a unor tratamente esențiale.

În plus, sistemele de sănătate se mai confruntă cu provocări legate de finanțarea asistenței medicale și provocări de sustenabilitate. 

„Creșterea costurilor asistenței medicale, finanțarea inadecvată și alocarea ineficientă a resurselor, diminuează în unele situații în mod dramatic capacitatea sistemelor de sănătate de a oferi îngrijiri medicale de calitate”, mai explică dr. Emilian Popovici. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite