Doar 21% dintre femeile din Europa cunosc legătura dintre alcool și cancerul mamar

0
Publicat:

Doar o cincime din femeile din Europa sunt conștiente că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 

Legătura dintre cancer mamar și alcool - Foto Arhivă
Legătura dintre cancer mamar și alcool - Foto Arhivă

Mai exact, 21% dintre femei știu că alcoolul poate favoriza apariția cancerului de sân, afecțiune care reprezintă o problemă de sănătate „majoră” în regiune, avertizează filiala europeană a OMS, potrivit Agerpres. 

21% dintre femeile din 14 ţări europene sunt conştiente de legătura ce există între consumul de alcool şi riscul de a dezvolta cancer mamar. Conştientizarea este încă şi mai scăzută în rândul bărbaţilor: doar 10% dintre ei cunosc această legătură", a anunţat într-un comunicat OMS Europa, care reuneşte 53 de ţări dintr-o regiune care se întinde până în Asia Centrală. 

În Europa, au fost înregistrate 600.000 de cazuri de cancer de sân, în 2022.  

Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este principalul cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% dintre toate cazurile de cancere atribuite alcoolului", a dezvăluit aceeaşi agenţie din cadrul ONU. 

Nivelul de estrogen este afectat de consumul de alcool. Estrogenul joacă un rol în dezvoltarea multor cancere mamare. Chiar şi un consum de alcool relativ scăzut poate contribui la creşterea acestui risc, a avertizat OMS.  

Mai mult de jumătate dintre cancerele de sân atribuite alcoolului în Europa nu se datorează unui consum excesiv de alcool şi aproximativ o treime dintre noile cazuri anuale sunt cauzate de un consum echivalent cu două mici pahare de vin pe zi", precizează OMS. 

De aceea, modificarea obiceiurilor legate de consumul de alcool în Europa este importantă, atrage atenția OMS, menționând că acestea nu s-au modificat din 2010, graţie unor noi politici publice.

Mai mult decât atât, datele arată că acest tip de cancer este cel mai întâlnit în UE, numai în 2020 au fost diagnosticate 355.000 de persoane. Practic, aproximativ 1 din 11 femei din UE va dezvolta cancer de sân înaintea vârstei de 74 de ani, potrivit publicației Raportul de Gardă. 

Cancerul de sân este pe locul al doilea în topul celor mai frecvente cancere detectate, cu 2,3 milioane de cazuri în lume în 2022, conform datelor OMS. 

Studiul prezentat de OMS Europa a fost realizat în Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franţa, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Suedia.   

În țara noastră, cele mai recente studii arată că sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 9.700 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor ajunge la 3.209, conform ziarului Capital. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite