Încă 650 de cazuri noi de pojar în ultima săptămână în România

0
Publicat:

Rujeola se răspândește rapid în toată lumea, iar Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată având în vedere că anul trecut au fost raportate 306.000 cazuri de pojar, ce reprezintă o creștere de 79% într-un an. 

OMS : Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în 2023 - Foto Shuterstock
OMS : Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în 2023 - Foto Shuterstock

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial în ultimul an, avertizează OMS. 

Ne  așteptăm, de asemenea, la o creștere a numărului de decese în 2023”, dar datele vor fi disponibile abia în noiembrie, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă și rubeolă la OMS, în cadrul unei conferințe de presă, relatează AFP. 

În țara noastră, numai săptămâna trecută au fost înregistrate 650 de cazuri. Potrivit celei mai recente  raportării a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până la această dată, în România au fost notificate 5.888 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 6 decese. Boala se regăsește în 40 de județe ale țării și în Municipiul București. 

Brașov rămâne județul cu cele ai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, cu aproape 20% din îmbolnăvirile înregistrate până acum la nivel național. 

Cunoscută în limbaj popular ca pojar, rujeola este o boală extrem de contagioasă și reprezintă una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor,  la nivel mondial. 

Se transmite prin strănut sau tuse și are „o contagiozitate de 95%, infectând receptivii indiferent de vârstă”, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.     

Complicațiile bolii determină o mortalitate între 1 și 3 la mia de cazuri, în special în rândul copiilor sub 5 ani. 

Cea mai sigură modalitate de a ne proteja de rujeolă este vaccinarea. Prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă 95% protecție împotriva rujeolei, iar a doua doză, care se administrează între 5 și 7 ani, oferă 99,7% protecţie împotriva rujeolei.     

 În perioada 06.12.2023-18.02.2024, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinați, în total, cu ROR, 72 564 de copii, din care 11 851 de copii cu vârste între 9 și 11 luni, potrivit INSP.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite