România va accesa finanțări de 20 de milioane de euro pentru creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană oferă țărilor membre finanțări totale de 20 de milioane de euro pentru a susține creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV. Cum intră România în proiectul pilot.

Cancerul de col poate să fie prevenit prin vaccinarea anti- HPV Sursa foto Shutterstock
Cancerul de col poate să fie prevenit prin vaccinarea anti- HPV Sursa foto Shutterstock

Anual, 1800 femei din România își pierd viața din cauza cancerului de col uterin

Estimările oferite de Organizația Mondială a Sănătății arată că infecția cu HPV este cauza celor aproximativ 53.000 de cazuri de cancer, anual, în cele 31 de țări europene[1] și 87.000 de cazuri de cancer la nivelul întregii regiuni europene

Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului consideră că HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume,  cea mai comună afecțiune oncologică asociată infecției cu HPV este cancerul de col uterin.

”HPV este o prescurtare de la Human Papilloma Virus, virusul papiloma uman. Un grup foarte mare de virusuri,  sute de tipuri, de fapt un tropism pentru specia umană care se regăsește în jurul nostru peste tot. Nu toate dintre aceste sute de virusuri sunt implicate în cancerul de col uterin. Sunt unele clasificate cu un grad mare de risc,  altele sunt cu  risc mediu și unele cu risc scăzut de cancer de col. Însă, în general cele care sunt cu risc înalt,  în mare parte sunt implicate în producerea și altor tipuri de cancer. În cazul femeilor e vorba de cancerul vulvar, vaginal. Dacă vorbim de ambele sexe e vorba de cancer anal sau de cancer de cap și gât, orofaringian. Da, sunt implicate aceste virusuri în multe patologii. Sigur, nu atât de puternic cum sunt implicate în cancerul de col” declară pentru emisiunea Adevărul Live, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias și ⁠Președintele Societății Române de HPV.

România deține prima poziția în rândul statelor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancerul de col uterin. În fiecare an, aproape 3400 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și circa 1800 dintre ele își pierd viața din cauza acestei maladii.  Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este  al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră.

”HPV se poate lua nu doar prin contact sexual, ci și prin  contact de mucoasă,  de pe lenjerie, de pe mânerul unei uși, în general mâna dusă în zona genitală poate transporta inclusiv acest HPV. În cancerul de col uterin  nu sunt simptome. Deci nimic nu doare, o lungă lungă perioadă,  timp  în care cancerul își face loc și ajunge într-un stadiu avansat, când, din păcate, șansele  de supraviețuire sunt  tot mai mici. Cancerul de col uterin că nu doare, sunt doar niște sângerări la contact și singurul mod de a fi depistat este screening-ul  leziunilor neoplazice sau pre-neoplazice de col,  prin  testul Babeș-Papanicolau” atenționează Prof. Dr. Radu Vlădăreanu

Cancerul de col poate să fie prevenit prin vaccinarea anti- HPV

Programele  de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, screening-urile și  asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice sunt acțiunile esențiale pentru prevenirea cancerului de col.

Invitat în ediția din Adevărul Live, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu ⁠Președintele Societății Române de HPV subliniază că  din păcate,cancerul de col uterin apare de la 35-40 de ani, când femeia încă e în activitate, încă muncește. Acolo este un prim vârf, urmat de cel  unul care apare undeva la vârsta înaintată, 70-80. Soluția este vaccinul anti HPV.

”Este o descoperire pornită de la cercetări îndelungate  care evidențiază  relația între HPV și cancerul de col. Este vorba de niște particule care imită foarte mult învelișul exterior al HPV-ului, dar acestea  nu au nimic antigenic în ele și nu pot să dea nicio boală. Recunoscând acest înveliș, organismul își face niște anticorpi pentru el. Și atunci când vine adevăratul HPV, îl termină, îl anihilează” spune medicul specialist.

Un studiu recent derulat în țările nordice a demonstrat eficacitatea de 100% a vaccinării anti-HPV în prevenirea cancerului de col uterin, în rândul femeilor tinere, urmărite pe o perioadă de 14 ani.

” Vaccinarea anti HPV trebuie să fie făcută de la 11-14 ani, pentru că se produce cel mai mare răspuns imun care persistă foarte mult timp până în 18 ani și 11 luni și 30 de zile. Vaccinul s-a dovedit că  trebuie făcut într-o cură de două-trei doze, după care nu mai e necesar să fie repetat, pentru că se păstrează. Cel puțin 20 de ani de cercetare confirmă  faptul că  se păstrează și că fiecare an adunat la cei care au fost vaccinați în urmă cu 20 de ani ne demonstrează  că nu mai e nevoie să-l repetăm de-a lungul vieții. Deci, cu alte cuvinte, îl facem o dată și gata” spune Prof. Dr. Radu Vlădăreanu ⁠Președintele Societății Române de HPV.

Din decembrie 2023, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat, în România.

România a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la vaccinarea anti-HPV. Începând cu luna decembrie 2023, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV se poate face în regim compensat.

100% pentru fete și băieți cu vârsta între 11 și 18 ani, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate;

50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate. 

”Nu există niciun fel de reacție adversă la vaccinul anti HPV. Zeci de ani au trecut de la primele vaccinări. Sunt sute și sute de milioane de vaccinări făcute în lumea asta și lucrurile sunt destul de clare. În afară de durerea la locul injectării care poate să persiste o zi, două-trei, poate o senzație de leșin datorită fricii injectării și nu din alte motive, cam astea sunt reacțiile cele mai uzuale. Alte reacții adverse, semnificative, nu există și este dovedit științifc” a mai adugăta pentru Adevărul Live,  Prof. Dr. Radu Vlădăreanu ⁠Președintele Societății Române de HPV.

Acțiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization.

La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a anunțat lansarea „Acțiunii Comune privind Cancerele Prevenibile prin Vaccinare” prin care va aloca finanțări totale în valoare de 20 de milioane de euro de care beneficiază și România.

Programul va putea fi accesat începând cu luna iulie a acestui an și vizează inițiative care să susțină creșterea ratelor de vaccinare împotriva HPV, consolidarea sistemelor de monitorizare a vaccinării și implementarea registrelor de cancer și screening.

Acțiunea este menită să contribuie la realizarea unui obiectiv esențial din Planului European de Combatere a Cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90 % din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030.

Demersul sprijină organizațiile și instituțiile naționale să se mobilizeze și să colaboreze pentru a implementa politici menite să crească rata vaccinării împotriva HPV, screeningul și acoperirea informațională.

 O gamă largă de organizații s-au unit în cadrul acestei noi campanii (https://www.europeancancer.org/hpv/impact/hpv-romania). Aceștia au convenit asupra unei acțiuni derulate pe trei fronturi:

·       Vaccinarea de rutină împotriva HPV, neutră din punct de vedere al sexului, pentru toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, cu o rată de absorbție de 90% până în 2030.

·       Un program național de screening pentru cancerul de col uterin la nivelul întregii populații, bazat pe testarea HPV și care să includă autoeșantionarea ca opțiune pentru grupurile greu accesibile și pentru alte grupuri, cu 70% dintre femei testate până la vârsta de 35 de ani și din nou până la 45 de ani, care să fie realizat până în 2030.

·       campanie susținută de educație publică care să promoveze conștientizarea, vaccinarea și depistarea HPV.

Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu cu  Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias și ⁠Președintele Societății Române de HPV.  Află toate detașiile importante despre vaccinarea anti HPV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite