Dependența de rețelele de socializare, explicată de un medic psihiatru: ,,Vorbim despre o închisoare digitală"

0
Publicat:

Goana după aprecieri pe reţelele de socializare dar şi după popularitate a început să devină o obişnuinţă, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, notorietatea unei persoane se măsoară, pentru mulţi, în numărul de like-uri şi comentarii.

Retele de socializare SURSĂ Arhiva Adevărul
Retele de socializare SURSĂ Arhiva Adevărul

Fără îndoială, în ultimii ani, tehnologia a evoluat vizibil iar pe telefoanele tuturor românilor putem găsi aplicaţii extrem de cunoscute ale reţelelor de socializare.

Astfel, de cele mai multe ori, oricine deţine un telefon mobil are, automat, conturi pe mai multe platforme, precum TikTok, Facebook, Instagram sau Twitter. Acest lucru nu ar fi neapărat dăunător, susţin specialiştii, dacă ele nu ar fi utilizate în mod constat, unele persoane petrecând foarte multe ore pe zi în faţa ecranelor luminoase. 

Fenomenul TikTok strânge tot mai mulţi adepţi

O aplicaţia care a ajuns extrem de cunoscută şi utilizată la nivel mondial este TikTok. În România, numărul utilizatorilor a crescut constant iar cei care distribuie conţinut în online sunt din ce în ce mai mulţi.

Astfel, de la videoclipuri amuzante până la idei de afaceri, toate pot fi găsite pe această reţea de socializare. Problema este, susţin medicii, că foarte mulţi tineri pică în plasă şi ajung să piardă ore întregi în faţa telefoanelor, privind la conţinutul distribuit de alţi utilizatori.

,,Este foarte nociv să stăm pe telefoane înainte de culcare, deoarece vorbim despre ecrane cu lumină albastră care afectează arhitectonica normala a somnului. Nu este în regulă să stăm ore întregi pe reţelele de socializare. Sunt extrem de acaparante din punct de vedere informaţional, găsim culori, poze, filmuleţe care reprezintă o închisoare digitală. Se transformă dintr-o formă de relaxare într-o înlănţuire, o dependenţă de conţinut", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

,,Aceste aplicaţii nu au nimic în comun cu socializarea"

Chiar dacă sunt recunoscute sub denumirea de reţele de socializare, specialiştii susţin că ele nu mai au de multă vreme legătură cu acest fenomen. 

,,Sunt departe de a fi reţele de socializare, nu au nimic în comun cu socializarea. Este vorba despre conţinut care este făcut să te atragă. Cum putem socializa cu un videoclip haios? S-a plecat de la ideea de socializare dar lucrurile au ajuns prea departe. Este vorba de conţinut ţintit pentru anumite categorii de public, care să-i scufunde pe tineri în mediul digital. Pot fi lucruri amuzante dar nu de socializare", adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

Totodată, faima pe care o caută tinerii în mediul virtual este un alt factor extrem de riscant dar şi irelevant, mai spun medicii.

,,Este extrem de periculos acest fapt pentru că perverteşte foarte mult ceea ce înseamnă simţul, esteticul, moralul şi logica. Sunt lucruri care nu au de a face cu adevăratul succes, sunt postări care nu au nimic din caracteristicile legate de inteligenţă, logică şi notorietate.  Un exemplu este că, acum ceva vreme, cea mai apreciată postare pe Instagram era o imagine cu un ou, care are peste 65 de milioane de aprecieri. Aceasta a apărut ca o reacţie a publicului pentru a detrona o altă postare", încheie medicul ieşean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite