Pericolul ascuns din spatele ecranelor. Medic psihiatru: „Această dependenţă este numită cocaină digitală"
0Jocurile video au devenit, în ultimii ani, un stil de viaţă pentru foarte mulţi tineri din România. Acest lucru se observă mai ales din conţinutul distribuit, tot mai des, de către aceştia, pe reţelele de socializare sau pe diverse platforme de streaming online.
Chiar dacă plăcerea provocată de jocurile pe calculator sau pe diverse console este una foarte mare, mulţi tineri şi copii ajung să pice în plasa tehnologiei şi să piardă, zilnic, ore în şir în faţa monitoarelor.
Conform specialiştilor, acest lucru cauzează, cu timpul, nu doar probleme de vedere ci şi probleme în viaţa de zi cu zi, întrucât foarte mulţi dintre utilizatori nu mai socializează în mod direct cu alte persoane şi se rup de realitate, fiind refugiaţi în jocurile video.
„Dependenţa de jocuri pe calculator este descrisă ca fiind cocaină digitală. Este vorba despre o adicţie pentru că tinerii stau foarte multe ore în faţa calculatorului. În Asia, există tineri care stau cu zilele, îşi pun pampers şi mănâncă în faţa calculatorului pentru a nu pierde nimic din joc. Au fost cazuri în care tinerii au murit din cauza epuizării. Sunt în Asia centre de detoxifiere digitală, unde copiii sunt trimişi pentru a fi smulşi din acest mediu online. Astfel, părinţii încearcă să-i lege pe copii la viaţa reală, la lumea înconjurătoare. Aceste cârlige din jocuri sunt făcute pentru a-i menţine cât mai mult în mediul online. Faptul că permanent ai cu cine să comunici, să joci, este un factor care îi face pe tineri să petreacă zeci de ore în faţa calculatorului. Această dependenţă este numită uneori cocaină digitală", a precizat pentru Adevărul dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.
Această dependenţă afectează viaţa socială
Conform specialiştilor, jocurile video pot afecta viaţa şi comportamentul tinerilor. Totodată, există un set de reguli prin care am putea preveni această dependenţă.
„Este vorba despre o adicţie comportamentală care are impact asupra vieţii şi activităţii persoanelor pe toate planuri. Dacă este să discutăm despre ce se poate face, recomandările nu sunt de a-l închide pe tânăr într-o tabără sau să se taie internetului. Trebuie stabilit un set de reguli pentru că totul se petrece pe internet. Trebuie să ai acces la informaţia care exista în online. Trebuie să stabilim timpi şi perioade în care trebuie folosit calculatorul. Este recomandat să nu petrecem mai mult de două ore pe zi în faţa monitoarelor", adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.
Premiile virtuale, o adevărată capcană
Pe lângă culorile, grafica video şi elementele audio care sunt extrem de atractive, companiile de jocuri video vin şi cu foarte multe recompense pentru jucători. Astfel, aceste elemente îi fac pe tineri să stea zeci de ore în faţa calculatoarelor, pentru a fi printre cei mai buni.
„Foarte multe dintre aceste jocuri vin şi cu acordarea unor recompense, a unor diverse titluri, cupe digitale sau bonusuri. Acestea par o răsplată adevărată dar este departe de acest lucru. Aceşti factori conduc la adicţie. Sunt mulţi gameri care devin celebri şi au urmăritori, firmele de gaming au tot interesul să-i promoveze, să-i scoată în faţă. Este vorba despre o industrie centrată pe profit, este vorba despre monetizarea comportamentului jucătorilor. Există mirajul de a câştiga bani jucând jocuri video dar lucrurile sunt departe de a fi aşa. Se încearcă să se arate că şi începătorii pot câştiga bani din jocuri video, se caută jucători novice care să fie stimulaţi să joace în continuare", încheie medicul ieşean.