De ce acru e yammy și albastru e câh, în cazul copiilor. Dr. Mihaela Bilic: „Pare a fi incompatibil cu ceva bun de mâncat”
0Cunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic, explică într-o postare pe pagina sa de Facebook de ce „acru e yammy și albastru e câh”, în cazul copiilor. „Deși e greu de crezut, trebuie să acceptați că identitatea gustativă a copiilor voștri nu e decisă de voi”, spune dr. Bilic.

„Când acru e yammy și albastru e câh. Gusturile nu se discută… zice o vorbă. Și nu se moștenesc. Fiecare își dezvoltă propriile gusturi de-a lungul vieții pe baza experiențelor culinare și trăirilor emoționale. Însă cele mai amuzante și mai neașteptate sunt preferințele gustative ale bebelușilor, care nu au nicio legătură cu obiceiurile alimentare ale părinților”, susține dr. Mihaela Bilic.
Nutriționistul a povestit experiența amuzantă a unei prietene, care a apelat la tot felul de metode, inclusiv leacuri băbești, pentru a-și înțărca bebelușul.
„Deunăzi o prietenă îmi povestea modalitatea cel puțin bizară prin care și-a înțărcat bebelușul: s-a dat cu albastru de metilen pe sâni timp de o săptămână, sub pretextul că <are buba> și cu speranța că cel mic se va opri din supt. Nu de alta, dar împlinise doi ani. Vă împărtășesc și vouă această idee, care merită folosită în cazurile disperate. Biata femeie a încercat și alte leacuri băbești pe modelul zeamă de lămâie pusă pe sfârcuri. Dar copilul gusta și se lingea pe buze pentru că lui plăcea gustul acru, așa ca în loc să renunțe la sân, mai degrabă îl căuta! Asta ca să contrazicem toate regulile și sfaturile găsite în cărțile de parenting, care spun că gustul acru și amar este respingător pentru bebeluși”, a povestit Mihaela Bilic.
Nutriționist: Un copil poate refuza mâncarea din simplul motiv că nu-i plac culorile
În consecință, deși e greu de crezut, trebuie să acceptați că identitatea gustativă a copiilor voștri nu e decisă de voi, recomandă medicul nutriționist.
„Ce poate să-i influențeze cel mai mult când vine vorba de alegeri alimentare? Aspectul vizual! Un copil poate refuza mâncarea din simplul motiv că nu-i plac culorile, că nu arată bine ca și consistență sau pentru că este prea multă în castron/farfurie. Există copii care nu mănâncă tocăniță pentru că are prea multe ingrediente amestecate și alții care nu vor paste cu sos roșu. Însă albastru pare a fi incompatibil cu ceva bun de mâncat… dovada că poate fi folosit ca metodă de înțărcat”, încheie dr. Bilic.