Românii mor din cauze care pot fi prevenite și tratate. Țara noastră este pe primul loc la numărul de decese din UE

0
Publicat:

Felul în care arată sistemul românesc de sănătate se reflectă în numărul de decese ale românilor din cauze prevenibile și tratabile. Țara noastră este pe locul unu în Uniunea Europeană la numărul de decese din aceste cauze, iar cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor sunt printre cele mai scăzute din țările europene, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, în 2023. 

Sistemul medical din România, unul din cele mai puțin performante - Foto Arhiva
Sistemul medical din România, unul din cele mai puțin performante - Foto Arhiva

Raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană din acest an arată mdoul în care viața românilor este influențată de lipsa unui sistem medical performant. 

Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din statele membre. 

De asemenea, potrivit raportului, România are cel mai mare număr de decese atât din cauze prevenibile, cât și din cauze tratabile din Uniunea Europeană. 

Eficiența sistemului de sănătate, dar și a politicilor de prevenție este măsurată în funcție de numărul deceselor din aceste cauze.   

În 2020, s-au înregistrat 358 de decese prevenibile la 100 000 de persoane, dublu față de medie europenă de 180 la 100 000. Printre principalele cauze se numără COVID-19, bolile cardiace și cele legate de consumul de alcool. 

Mai mult decât atât, s-au înregistrat  235 de decese tratabile la 100 000 de persoane, de 2,5 ori mai mult decât media UE de 92 la 100 000 de persoane. Principalele cauze de deces tratabile în România au fost bolile cardiace, pneumonia și accidentul vascular cerebral. 

Alți factori care duc la mortalitate ridicată sunt dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea. 

Cheltuieli mici cu sănătatea  

Raportul arată că se cheltuie 1 663 EUR, cheltuielile totale cu sănătatea pe cap de locuitor în România, acestea au fost mai mici decât jumătate din media UE în 2021, care era de 4.030 de euro. De altfel, cheltuielile curente pentru sănătate au reprezentat 6,5 % din PIB în România, din care aproape 80 % proveneau din surse publice.  

În plus, doar unul din trei români plătește asigurare de sănătate. 

Pe de altă parte, românii cheltuie mult din propriul buzunar pentru sănătate, mai exact 21%, față de media europeană de 15%. Totodată, 18% dintre români au declarat că au fost în situația de a achita o plată suplimentară sau un cadou pentru un medic sau o asistentă. Ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată din Uniune unde media la acest capitol este de 4%. 

Unul din șase decese din România, în 2020, a fost cauzat de cancer. Asta pentru că terapiile noi sunt aplicate cu întârziere în țara noastră, dar și pentru că avem printre cele mai scăzute costuri de îngrijire a pacienților oncologici din UE, respectiv de 160 de euro pe cap de locuitor față de media UE de 326 de euro. 

Speranța de viață redusă 

Avem a treia cea mai redusă speranță de viață din toate statele membre UE. Aceasta a scăzut din cauza pandemiei de Covid-19. 

În anul 2022, speranța de viață la naștere în România era de 75,3, mult sub media europeană de 80,7 ani.  

Discrepanța este mare și în funcție de gen, speranța de viață la naștere era de 71,5 ani pentru bărbații români și de 79,3 ani pentru femeile din România. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite