CNAS va evalua starea de sănătate a românilor. Valeria Herdea: „Populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect”

0
Publicat:

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) își propune să evalueze starea de sănătate a populației. Președintele CNAS, Valeria Herdea a transmis că nu putem vorbi depre un număr mare de concedii medicale, ci despre faptul că „populația este într-adevăr bolnavă”. 

Starea de sănătatea a românilor, evaluată de CNAS - Foto Arhivă
Starea de sănătatea a românilor, evaluată de CNAS - Foto Arhivă

Valeria Herdea, șefa CNAS, a anunțat ă vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a populației. Aceasta a menționat că populația este bolnavă, dar că „ne revenim după pandemie”. 

În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect, de asta ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populație. 2022 a avut 4 milioane 124 mii concedii, acum avem 3 milioane și 361 mii. Este esențial să înțelegem că ne apropiem de morbiditatea, starea de boala pe care am depistat-o în 2019. Ne revenim după pandemie”, a afirmat Valeria Herdea, președintele  CNAS. 

Valeria Herdea a explicat pentru ce s-au luat cele mai multe concedii medicale, respectiv boli oncologice, afecțiuni legate de sarcină sau concedii prenatale, probleme de sănătate ale mamei și copilului,  afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente. De altfel, președintele CNAS a subliniat importanța concediului medical, care permite „vindecarea mai rapidă a pacientului”. 

Atunci când ai în faţă un pacient, îi recomanzi un regim igieno-dietetic, deci o dietă în care intră inclusiv odihnă, pentru că se ştie că perioada de odihnă facilitează vindecarea.”, a mai spus ea. 

Număr record de pacienți oncologici în România

Preşedintele CNAS a afirmat luni că în România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii", potrivit Agerpres.  

Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii", a spus aceasta. 

Potrivit președintelui CNAS, concediile medicale se vor plăti eșalonat.  

Concediile medicale se vor plăti eşalonat pentru că nu se pot face altfel. Plătim un procent în fiecare lună pentru a putea eşalona pe parcursul întregului an, de comun acord cu Ministerul de Finanţe", a susţinut preşedintele CNAS. 

De altfel, evaluarea făcută la nivelul cabinetelor medicilor de familie se află la final şi s-au constatat "sub 1% derapaje", după ce verificarea medicilor de familie s-a făcut eșantionat. Asta pentru că aceste concedii medicale au reprezentat motiv de discuții în Guvern. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, spunea săptămâna trecută că sunt medici de familie care eliberează un număr mare de concedii medicale și că aceștia ar trebui să fie verificați pentru a se vedea în ce măsură concediile sunt justificate de realitate. Iar premierul Marcel Ciolacu s-a arătat nemulțumit de afecțiunile pentru care se dau concedii medicale. Prim-ministrul a declarat  că au fost date 274.000 concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 de concedii pentru strănut și răceală. 

Însă, Valeria Herdea a subliniat că numărul de concedii medicale acordate în 2023 a fost mai mic decât în 2022. 

Ea a anunţat ca la nivelul CNAS, începând cu 1 martie, se va derula o campanie de comunicare către pacienţi în aşa fel încât fiecare sa înţeleagă ca o persoană asigurată are "drepturi şi obligaţii".  

Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţia de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât să poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi", a susţinut preşedintele CNAS.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite