CNAS primește 100 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului

0
Publicat:

Finanţarea pentru digitalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările de Sănătate (PIAS) a fost majorată de la 70 de milioane de euro la 100 de milioane de euro fără TVA, informează Ministerul Sănătăţii.

Finanțare pentru transformarea sistemului digital al CNAS - Foto Facebook
Finanțare pentru transformarea sistemului digital al CNAS - Foto Facebook

Până la sfârșitul anului viitor sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui să fie transformat digital. 

 „Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS. Este foarte important de subliniat că sistemul actual nu va fi afectat. Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos şi accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi, şi vor îmbunătăţi interconectarea şi interoperabilitatea sistemului", precizează comunicatul transmis de Ministerul Sănătății, relatează Agerpres. 

Transformarea digitală a sistemului de sănătate din România este un proces ireversibil. Am semnat astăzi a doua finanțare de 100 de milioane de euro cu destinația digitalizării CNAS și a Platformei Informatice pentru Asigurările de Sănătate (PIAS). Alte 100 de milioane de euro au fost direcționate acum două săptămâni pentru digitalizarea Ministerului Sănătății și a instituțiilor din subordine.”, a adăugat la rândul lui minsitrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 Totodată, programul de finanțare cuprinde obiectice precum digitalizarea unor documente conexe actului medical, optimizare fluxuri de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităţilor şi indicatorilor de performanţă asumaţi la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale, interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administraţiei publice interinstituţional, utilizarea datelor organizaţionale încrucişate şi a resurselor existente la nivel naţional (în linie cu celelalte investiţii planificate la acest nivel). 

Peste 400 de milioane de euro sunt investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR şi fonduri europene. Finanţarea aprobată astăzi ridică investiţiile directe în digitalizarea sănătăţii prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro, după ce la finalul lunii ianuarie Ministerul Sănătăţii a aprobat finanţarea pentru digitalizarea instituţiilor în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătății, dar şi digitalizarea proprie a aparatului ministerial", se mai arată în comunicat.   

Sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate le dă bătăi de cap medicilor de familie. Aceștia au atras în repetate rânduri atenția asupra problemelor pe care le întâmpină. 

Săptămâna trecută, Colegiul Medicilor din Municipiul București făcea un apel către CNAS pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.   De altfel, o întreagă categorie de asigurați dispăruse din sistemul informatic cu câteva zile în urmă. 

Alexandru Rafila a declarat săptămâna trecută că va sprijini casele de asigurări de sănătate astfel încât noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că cea actuală „este subdimensionată”. De altfel, ministrul Sănătății a recunoscut că activitatea medicilor de familie este perturbată de actualul sistem al CNAS.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite