Ministrul Sănătății despre concediile medicale: Doctorii care eliberează multe certificate, verificați

0
Publicat:

Alexandru Rafila spune că sunt medici de familie care eliberează un număr mare de concedii medicale și că aceștia ar trebui să fie verificați pentru a se vedea în ce măsură concediile sunt justificate de realitate. Ministerul va sprijini casele de sănătate pentru ca noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie finalizată cât mai repede.

 Ministrul Sănătății a făcut declarații joi, la Parlament - Foto Mediafax
Ministrul Sănătății a făcut declarații joi, la Parlament - Foto Mediafax

 „Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (...) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale", a spus ministrul Sănătății, potrivit Agerpres. 

Cele mai multe concedii medicale au fost eliberate pentru „afecţiunile coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii". Guvernul a introdus și o taxă suplimentară de 10% pentru a descuraja „abuzul de concedii medicale nejustificate”, așa cum a explicat premierul Marcel Ciolacu, iar acum vrea să o elimine. 

Premierul a transmis marți, că au fost date 274.000 concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 de concedii pentru strănut și răceală. Marcel Ciolacu este nemulțumit de afecțiunile pentru care se dau concedii medicale.   

Platformă nouă a asigurărilor de sănătate, finalizată mai repede 

Medicii de familie se plâng de modul în care funcționează sistemul pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu doar câteva zile în urmă, Colegiul Medicilor din Municipiul București facea un apel către CNAS pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.   

Ministerul Sănătăţii va sprijini casele de asigurări de sănătate astfel încât noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie realizată într-un termen cât mai scurt, a declarat joi, la Parlament, ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.  

„Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute. Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme", a afirmat ministrul.  

Alexandru Rafila recunoaște că activitatea medicilor de familie este perturbată de actualul sistem al CNAS. 

Am aflat şi eu că a fost o problemă cu celebrul sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. E vorba de persoane cu venituri minime sau persoane asigurate. Sigur că trebuie remediat cât mai rapid, având în vedere că mulţi dintre ei, patologii care necesită asistenţă medicală, necesită prescrierea de reţete compensate sau gratuite şi în mod evident trebuie reparat sistemul. Sistemul aşa funcţionează de foarte mulţi ani. Ştiţi bine că medicii de familie sunt cei care semnalizează, justificat, de cele mai multe ori, blocări ale sistemului, le încurcă foarte multă activitatea", a precizat ministrul Sănătăţii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite