Ce se întâmplă de fapt cu grăsimea corporală când slăbești. Transformarea prin care trece înainte de a fi „expulzată”

0
Publicat:

Grăsimea corporală nu dispare ca prin magie atunci când slăbești, ci trece, în organism, prin niște transformări. Ea poate „părăsi” corpul în câteva moduri diferite și toate sunt  fascinante, arată womenshealthmag.com, citată de Yahoo Life.

Viaţa sexuală poate avea mult de suferit din cauza grăsimii abdominale a bărbatului

Grăsimea care nu se vede cu ochiul liber este mai periculoasă. FOTO Shutterstock

Principalele căi prin care grăsimea poate „părăsi” corpul sunt:  transpirație, urină și aer, spune Fatima Cody Stanford, MD, instructor de medicină și pediatrie la Harvard Medical School și medic specialist în medicina obezității la Massachusetts General Hospital.

Grăsimea se transformă în apă în organism, iar ulterior este „expulzată” prin aceste moduri diferite.

„Sub formă de apă, este expulzată prin intermediul pielii în timpul transpirației și al rinichilor în timpul urinării. Sub formă de dioxid de carbon, este expirată prin plămâni", explică Dr. Stanford.

Doar transpirația nu te va face însă să arzi grăsimea. E nevoie de dietă și exerciții fizice pentru a transforma grăsimea în apă.

„Pierderea grăsimii este aceeași, indiferent dacă o pierdeți prin exerciții fizice sau prin dietă", spune Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center din California.â

Totuși, potrivit acestuia, optarea pentru un plan alimentar sănătos are mai multe șanse să te ajute să pierzi în greutate (dacă acesta este obiectivul) decât exercițiile fizice.

Cum poți monitoriza corect pierderea de grăsime

Principala modalitate prin care oamenii monitorizează pierderea de grăsime este cântăritul, însă varianta aceasta nu oferă o acuratețe perfectă, având în vedere că factori precum cantitatea de mâncare și apă pe care o ai în stomac la un moment dat, precum și mușchii pe care i-ai câștigat prin exerciții fizice, pot interfera cu această citire, spune Dr. Ali.

Există însă și cântare care estimează procentul de grăsime corporală, care oferă însă mai mult o estimare, față de rezultate concrete și rapide. 

Măsurarea circumferința taliei este o altă modalitate. Dar pentru a vă face o idee despre progresul în pierderea grăsimii, puteți încerca o combinație a acestor monitorizări, adaugă Dr. Ali.

Ce trebuie să faceți și ce nu trebuie să faceți pentru a pierde grăsime

Există anumiți pași asupra cărora medicii recomandă să vă concentrați când vreți să pierdeți grăsime.

Dr. Stanford sugerează o dietă de înaltă calitate, cu proteine slabe, cereale integrale, legume și fructe, concomitent cu 150 de minute pe săptămână de exerciții cardiovasculare.

Potrivit medicului, în rutina de antrenament trebuie bifate cel puțin două zile de antrenament de forță.

Dar Tewksbury, dietetician autorizat și profesor asociat adjunct la Penn Medicine, avertizează că pierderea în greutate autodirijată poate fi riscantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală și recomandă apelarea la un dietetician.

Dr. Stanford avertizează însă împotriva luării unor măsuri prea drastice, iar Dr. Ali atrage atenția că „unii oameni au impresia că, atunci când fac exerciții fizice, nu trebuie să fie la fel de preocupați de dieta lor, dar ambele sunt importante".

Ce este mai important pentru pierderea grăsimii: dieta sau exercițiile fizice?

Specialiștii sunt de părere că ideal pentru sănătatea este combinarea exercițiilor fizice cu dieta. „Este important să susțineți aceste practici pe termen lung", spune Dr. Stanford.

Colleen Tewksburyeste de acord: "Studiile au arătat că o combinație este cea mai eficientă, urmată de aportul alimentar, apoi de exercițiile fizice".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite